Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Puzavice
  • 23.03.2020. 18:00

Cvetajuće puzavice - prave hladovinu i služe kao zaštita privatnosti

Ovakve vrste imaju višestruku ulogu u uređenju vrtova: štite od neželjenih pogleda, ali i vetrova, ukrašavaju vrt i prave hladovinu.

Foto: JumpStory
  • 3.963
  • 79
  • 0

Osnovna funkcija puzavica uz dekorativnu je i zaštita privatnosti, ali štite i od vetra te stvaraju hladovinu. U nastavku pročitajte koje će cvetajuće vrste poslužiti ovoj svrsi. 

Napravite jestivu živu ogradu od voća ili povrća

Hortenzija (Hydrangea anomala subsp. Petiolaris) je listopadna puzavica koja, ukoliko nema oslonac, raste i kao široki grm. Ima široke listove srcolikog oblika, a može da naraste do 12 m. Cveta u proleće i leto, a voli sunčana i polusenovita mesta te vlažno, ali dobro drenirano tlo neutralne pH reakcije.

Rezidba hortenzija bolja na proleće

Tekoma (Campsis radicans) je listopadna puzavica koja raste uz pomoć vazdušnog korenja, a može narasti i do 20 m. Voli sunčane i tople položaje, zaštićene od vetra. Traži senku u području korena pa je dobro u njenom podnožju omogućiti niski pokrivač tla. Ima trubaste narandžaste ili crvene cvetove koji mogu narasti do osam centimetra. Ova medonosna biljka cveta od juna do septembra, a plod joj je čaura koji sadrži semenke. Razvijenije biljke dobro podnose niske temperature i mraz, a prežive temperature i do -20°C.

Tekoma dobro podnosi niske temperature i mraz (Foto: JumpStory)

Kineska glicinija (Wisteria sinensis) poznata i kao 'plava kiša' je drvenasta puzavica koja može da naraste i do 20 m stvarajući snažnu krošnju. Ima lepe listove i još lepše ljubičasto plave cvetove koji su skupljeni u viseće grozdove dugačke do 80 cm. Cveta u maju, a ponekad još jednom procveta i krajem leta, ali slabijeg intenziteta. Plodovi ove biljke su duguljaste mahune koje sadrže mnogo semena. Odgovaraju joj sunčana područja te vlažna i duboka zemlja. Otporna je na mraz i niske temperature.

Najlepše cvetne ograde sa Viburnum vrstama

Lonicera ili orlovi nokti (Lonicera japonica) je biljka puzavica koja naraste tri do četiri metara u visinu i pogodna je za uzgajanje u velikim teglama na balkonima. Ima lepo formirane zelene listove, ali i gusti rast pa može poslužiti kao idealna zaštita od pogleda. Ima žuto bele i mirisne cvetove koji u jesen prelaze u dekorativne crvene bobice. Kod rasta joj je potrebno osigurati potporu za penjanje, a posle cvetanja može se orezati. Preferira hladovinu, a postoje i druge vrste poput L. ciliosa, L.interrupra i L.hispidula.

Orlovi nokti nadaleko šire svoj prekrasan miris (Foto: JumpStory)

Belo srce (Clerodendrum thomsoniae) je puzavica vrlo čvrstih stabljika ili široki i dobro razgranati grm tamnozelenog lišća. Biljka može da naraste i do 2,5 m visine, a cveta tokom leta. Izgled cveta podseća na lanternu. Ova biljka voli dosta svetlosti pa je poželjno saditi je na istočne položaje. Tokom vegetacije potrebno je dosta zalijevati, jer voli vlagu.

Pasiflora (Passiflora caerulea) poznata i kao 'Hristov venac' je biljka puzavica sa svetloplavim cvetovima koji cvetaju celo leto. Otpornija je na zimu od drugih vrsta ove biljke, a u podnebljima blage zime se može ostaviti napolju uz dobru zaštitu. Treba ih smestiti na mesto gde će imati dovoljno sunca, a najbolje negde u zavetrinu. U vreme rasta treba je svakodnevno zalivati, a tokom zime dok miruje biće dovoljno i jednom nedeljno. Često je treba i prihranjivati.

Sedam lekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Akebija ili čokoladna loza (Akebia quinata) je predivna ukrasna biljka puzavica. Ima vrlo lepo i cveće i lišće, a zimi ostaje ogoljena. Stabiljika je savitljiva s mnoštvom grana koje se brzo šire. Ima neobične ljubičasto-žućkaste cvetove spojene u male grozdove koji cvetaju u proleće i leto. Može narasti do osam metara, a dobro joj pašu i sunčana i senkovita mesta. Otporna je na mraz, a prilagođava se svakoj vrsti zemljišta. Zimi se orezuje kako bi se uklonili osušeni delovi i treba joj potpora.

Vrlo dekorativna čokoladna loza (Foto: JumpStory)

Petolisna lozica (Parthenocissus henryana) je listopadna puzavica koja se sama pričvršćuje za podlogu, ima lepo lišće u divnim jesenskim tonovima i bojama. Njena snaga čini je idealnom za prekrivanje fasada ili penjanje uz visoki bor, gde njeno jesensko lišće daje vrlo privlačan kontrast.


Tagovi

Cvetajuće puzavice Biljke penjačice Hortenzija Tekoma Glicinija Lonicera Belo srce Pasiflora Akebija Petolisna lozica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.