Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Domjanović
  • 07.05.2022. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Ivankovo

Berba šparoga u vinkovačkom kraju - ova godina bolja od prošle

Prošle god je bila suša i mraz. I ove ga je godine bilo, ali je šparoga kasnije krenula s nicanjem pa je manje šteta nego lani, napomenula je Kata Damjanović iz Ivankova.

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 428
  • 59
  • 0

Prije dva tjedna Kata Damjanović iz Ivankova počela je s berbom prvih šparoga na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Iako im je u početku probleme stvaralo nestabilno vrijeme s puno kiše i malo sunca sada je posao krenuo punom parom. "Šparogama smo se krenuli baviti prije 10-ak godina i lagano proširivali nasad. Zahtjevan je to posao, puno se radi", otkrila je Kata ekipi Osječke televizije koja ju je posjetila na osječkoj tržnici.

Kako kaže, dvije do tri godine treba ulagati da bi se u četvrtoj mogli očekivati prinosi. "Sezona traje oko 2,5 mjeseca, a beru se ručno", dodala je.

Naime, prije nekoliko godina proizvođači na istoku Hrvatske su se udružili pa se sada šparoga hrvatskog predznaka može naći na policama europskih trgovačkih lanaca.

"Imamo zadrugu Vinkovačka šparoga pa da nam je lakše. Udružilo se više nas, prodaja ide dobro, a imamo i veće količine za izvoz", pojasnila je Kata.

Uzgoj u tvornici pod otvorenim nebom nosi i posebne izazove pa se unaprijed ne može znati prinos. "Nikad ne znate kakvi će biti vremenski uvjeti. Prošle god je bila suša i mraz. I ove ga je godine bilo, ali je šparoga kasnije krenula s nicanjem pa je manje šteta nego lani", napomenula je.

Ove su biljke sada super hrana i sastavni dio svih nutricionističkih priručnika. Pomažu, kaže, kod pretilosti, djeluju kao diuretik i imaju antioksidativni učinak. U prošlosti su ljudi njima liječili ubode pčela, zubobolju, ali i slabo srce.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Kata Domjanović Šparoge Berba šparoga Osječka tržnica OPG Domjanović


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P