Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednički sastanak
  • 06.11.2023. 16:30

Farmeri analizirali stanje u mljekarstvu: Slijedi gašenje brojnih farmi?

Predstavnici udruženja mljekara iz oba bh. entiteta održali su danas zajednički sastanak na kojem su razmatrali sutuaciju u sektoru. Najavljeno ukidanja premija za mlijeko i prelazak na podsticaj po grlu, ne podržavaju.

Foto: Slobodan Živanić
  • 403
  • 62
  • 0

Upravni Odbor udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske uz prisustvo federalnih udruženja, analizirali su stanje u oblasti mljekarstva, kao i Pravilnik za 2024. godinu. Najavljeno ukidanja premija za mlijeko i prelazak na podsticaj po grlu, ne podržavaju.

Stručni saradnik za projekte u Udruženju mljekara Republike Srpske, Miljan Erbez, istakao je da je ovo model kao u EU, gdje je već riješeno pitanje obilježavanja zemljišta.

"Trenutno je taj prijedlog u strategiji u Federaciji, koji se treba usvojiti u narednim mjesecima. Ali ako nemamo tačan sistem obilježavanja, kako da uvedemo taj sistem. Mi ako hoćemo da održimo ovu proizvodnju, ali i samo mljekarstvo, moram raditi na onaj način na koji smo navikli. Svake godine imamo drugu priču, što nije dobro", kazao je Erbez.

Farme neće izdržati

Ukoliko ova strategija zaživi u oba bh. entiteta, slijedi gašenje brojnih farmi.

"Svjedoci smo koliko je već farmi sada ugašeno. Ranije je samo Bijeljina imala broj muznih farmi, kao danas cijela RS", istakao je Erbez.

Predsjednik Grupacije mljekara Tuzlanskog kantona, Eldin Glibanović, koji godišnje proizvode oko 200 hiljada litara mlijeka, istakao je da je podsticaj po litri proizvedenog mlijeka najbolji pokazatelj ko koliko radi.

Farmeri na zajedničkom sastanku 

"Samim tim nagrađujemo proizvođače da proizvode više i da stvaramo nove vrijednosti, ali i da proizvedemo što više mlijeka za naše stanovnike. Mi na nivou Federacije sada imamo tu strategiju da se pređe na podsticaj po grlu i hektaru, što je za mene i moju farmu pogubno, jer neće moći da opstane", priča Glibanović.

Uporedio je podsticaj po litru koji je imao, te onaj koji će dobiti kada se bude obračunavalo na novi način.

"U toku jedne godine na 200 hiljada litara mlijeka imao sam premije oko 84 hiljade KM, dok bi sada po grlu/hektaru farma bila oštećena za 52 hiljade KM. Mi proizvođači mlijeka iz cijele BiH smo udruženi i pokazaćemo vlastima, bez obzira na vjeru i naciju, nastupaćemo zajedničkim snagama jer je u pitanju egzistencija naših porodica, ali i radna mjesta koja obuhvataju ovaj sektor. Danas šaljemo poruku da nećemo odustati od naših zahtjeva i dozvoliti da neko stane između nas", kaže Glibanović.

Direktan prijedlog

Farmer iz Prijedora, Dragan Baltić, kaže da je na dan brojanja imao 79 goveda, a da mu je došlo rješenje na 70. Ističe kako nije samo on oštećen prilikom popisa grla, nego većina njegovih kolega.

"Naše mljekarstvo ne može opstati bez premija. S obzirom da imamo najmanje podsticaje i sada kada bi nam ukinuli premije za mlijeko, mi ne možemo ni izračunati kolika bi nam bila premija po hektaru, jer kako dokazati te hektare. Ja recimo obrađujem oko 150 hektara zemljišta, a mogu dokazati oko 115 hektara, što znači da bi u startu bio oštećen", kaže Baltić.

Ovaj proizvođač mlijeka dodaje da su premije male, te uporedio stanje u BiH, ali i okruženju: "Premija po litri iznosi kod nas 0,25 KM i ne možemo se složiti sa tim da je dobro, jer je kod kolega u Federaciji 0,42 KM, dok je u Srbiji 0,33 KM."

Dragoslav Đenadija iz Kozarske Dubice, koji godišnje proizvede oko 300 hiljada litara mlijeka, kaže da je njihov prijedlog direktan podsticaj po litri mlijeka, kao i u Srbiji.

"Direktna subvencija od 0,35 KM po litri, nešto više nego u Srbiji, jer mi proizvodimo kvalitetnije mlijeko", istako je Đenadija.


Tagovi

Proizvođači mlijeka Udruženje mljekara RS Poticaji po grlu Poticaji po hektaru Strategija poljoprivrede Sastanak farmera Miljan Erbez Eldin Glibanović Dragan Baltić Dragoslav Đenadija


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.