Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koza surferka
  • 03.09.2016. 18:00

Upoznajte Goti - kozu surferku!

Surferka Goti je postala turistička atrakcija, a tradiciju surfovanja koza je nastavio njen potomak, mladi jarac Pizmo.

  • 240
  • 10
  • 0

Pre pet godina, Dejna MekGregor kupio je tri koze kako bi se rešio korova u maminom vinogradu. Uskoro se povezao s najmlađom kozom kojoj je dao ime Goti, a koja je dokazala da ima mnoge druge talente osim plevljenja korova, piše portal modernfarmer.

"Nikada baš nije bila od neke koristi u vinogradu, a svaki put kad bih odlazio plakala bi za mnom. Pošto nisam želeo da naljutim komšije, vodio sam je svuda sa sobom. Uglavnom je to podrazumevalo druženje na plaži", kaže MekGregor.

MekGregor i njegova koza žive u gradiću na moru Pizmo Bič u Kaliforniji, u raju za surfere. Međutim, kao i u svakom gradu i u njegovom su postojale odredbe zabrane držanja stoke. Naravno, gde god bi išla s njim, Goti bi za sobom ostavljala uništeno lišće biljaka, ali i prirodno đubrivo. MekGregor je zbog toga dobio niz prijava, a onda se pismom obratio gradskom veću tražeći dozvolu za držanje koza (i šetnju) u gradu obrazlažući da Goti donosi radost i osmeh na lice stanovnika i turista.

Naišao je na razumevanje i danas stanovnici Pizmo Biča mogu da zatraže dozvolu za držanje najviše četiri koze. Ipak, Goti je dokazala da je posebna. Dugogodišnji surfer MekGregor, zapitao se može li i koza s njim da jaše na talasima.

"Iako su koze poznate po tome da ne vole vodu, to se jednostavno dogodilo. Goti sam stavio na dasku i uhvatila je dobar talas", objašnjava Dejna.

Surferka Goti je postala turistička atrakcija, a tradiciju je nastavio i njen potomak. MekGregor je mladog jarca nazvao po svome gradu Pizmo, a jarac je otišao još dalje od majke u surferskim vodama. Naučio je da zadrži dah pod vodom - izuzetno važnu veštinu za profesionalne surfere.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Tagovi

Goti Koza Stočarstvo Kozarstvo SAD Zanimljivost


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!