Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna nabava
  • 22.01.2024. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Grad Zagreb pozvao ekološke poljoprivrednike - stvaramo tržište za vas

Pozivaju se svi ponuđači ekološke hrane da do 29. siječnja dostave svoj zahtjev za sudjelovanjem u budućim javnim nadmetanjima za opskrbu zagrebačkih osnovnih škola. Što ih se više javi, projekt će se brže i kvalitetnije razvijati i nadograđivati, poručuje Sonja Karoglan Todorović

Foto: Vesna Mijat
  • 591
  • 94
  • 0

Grad Zagreb, pohvalio se gradonačelnik Tomislav Tomašević nedavno, prvi je hrvatski grad koji uvodi sustav nabave ekološke hrane u javne ustanove. Pilot projekt obuhvatio je nabavu namirnica za 31 osnovnu školu.

Kako će biti proveden dinamički postupak javne nabave, a s čim se veliki broj naših proizvođača nije do sada sretao, gradski ured održao je 3 radionice 17., 18. i 19. siječnja na različitim  lokacijama. Cilj je upoznati potencijalne ponuditelje ekološki certificirane hrane s mogućnostima i uvjetima isporuke. 

Ekološki certificirana hrana u škole

Mnogi europski gradovi već su uhodali sistem posebne javne nabave za ekološku hranu u javnim ustanovama. Rim je postupak nadograđivao 20-ak godina, Beč, Ljubljana i ostali, već su daleko ispred nas.

Voditeljica zagrebačkog projekta koji traje do lipnja 2026. i njime je zahvaćeno 15.000 učenika, je Sonja Karoglan Todorović koja ističe da su ciljevi postepeno uvođenje 15% ekološke hrane u izabrane škole, osiguranje zdrave hrane za osnovnoškolce, stvaranje novog tržišta za lokalne eko proizvođače, ublažavanje klimatskih promjena i zaštita prirode.

"Želimo sezonsko, lokalno, svježe i što manje prerađeno u školama", naglašava. 

Grad očekuje da će na veće potrebne količine ponuđači moći ponuditi bolje cijene jer se radi o 15 milijuna obroka godišnje u uključenim školama.

Želimo potaknuti proizvođače

U aktivnosti projekta uključeno je samo planiranje, faza koordinacije i edukacije, promjene i testiranje novih jelovnika. Prethodno je provedena analiza ponude ekoloških proizvoda. "Saznali smo što je dostupno, što se proizvodi, kontaktirali puno proizvođača. Imamo nekakvu sliku što je moguće i što možemo očekivati", kaže voditeljica.

Potrebni proizvodi su podijeljeni u 4 kategorije, pojasnio je Miroslav Kovač 

Dodaje da je statistički preko 100.000 ha u Hrvatskoj pod ekološkom poljoprivredom, no ta slika zavarava jer imamo puno manje eko proizvoda nego što bi se moglo očekivati s tih površina.

"Očekujemo da će nekih proizvoda biti dovoljno za potrebe ovih škola, a nekih neće, no mi se nadamo da će se kao rezultat ovog projekta povećati proizvodnja ekološke hrane u našoj blizini. Nadamo se da ćemo potaknuti prave eko proizvođače“, istaknula je Karoglan Todorović.

Navela je i da su jako svjesni problema koji ih očekuju. Problem broj 1 je dostupnost proizvoda jer ih naprosto nema. Dodatno distribucija jer je ovo ambulantna javna nabava gdje se od ponuđača očekuje da izravno dostavljaju školama što će nekim malim ponuđačima biti nemoguće izvesti. Uvođenje ovakvog projekta stvara dodatno radno opterećenje za škole i ravnatelje. Kuharice i kuhari će se isto morati prilagođavati, te će za njih biti organizirana edukacija. Projekt je definitivno osmišljen višeslojno.

Specifikacije proizvoda

Mr.sc. Miroslav Kovač iz gradskog ureda detaljnije je pojasnio specifikacije traženih proizvoda. Za postupak javne nabave pod imenom "Nabava i isporuka hrane iz ekološkog uzgoja" i oznakom 2023/S 0F2-0054631, proizvodi su podijeljeni u 4 kategorije, koje su, naglasio je, promjenjive.

"Sve što ste do sada čuli gradilo se dvije godine, a do idealnog cilja nas još puno toga očekuje. Bio sam na vašoj strani u osobnom životu jer sam se i sam javljao na javne nabave kao proizvođač. Važno je naglasiti da će natječaj biti tako koncipiran da cijena nije ključna, nego kvaliteta. Zanima nas lokalno, domaće, što kraći put od mjesta proizvodnje do djece u školi", istaknuo je Kovač. 

Potrebne namirnice kategorizirane su u 4 kategorije: povrće (22), voće (12), ostali proizvodi (7), te jaja i pekarski proizvodi (11). U Gradu Zagrebu ne razmišljaju "kratkoročno“ s ovim projektom jer osim uvođenja zdravije hrane u škole i poticanja ekološke poljoprivrede, indirektno namjeravaju utjecati i na uređenje okoliša, sociološko-gospodarske benefite, te sam odnos prema zemlji.

Nabava u dvije faze

Pomoćnik pročelnika za provedbu postupaka javne nabave Igor Kozina objasnio je detalje postupka prijave. "Važno je zapamtiti da je u starom elektroničkom oglasniku javne nabave postupak objavljen i u njemu će biti završen. Ponuđači se moraju registrirati u ovaj sustav", upozorio je. 

Detalji Poziva na dostavu zahtjeva za sudjelovanje su objavljeni 2. siječnja i možete ih pronaći ovdje

Nakon prijave i pretrage po evidencijskom broju otvaraju se detalji ograničenog postupka. On se odvija u dvije faze. U prvoj fazi se ponuđači registriraju i prijavljuju kao zainteresirani ispunivši online Zahtjev za sudjelovanjem i ESPD (europska jedinstvena dokumentacija o nabavi) obrazac. Nakon zaprimanja odluke Grada o dopustivosti sudjelovanja, u svom pretincu će dobiti poziv za dostavu ponuda za točno određene namirnice specificiranih količina. To je druga faza postupka.

"Bitno je i napomenuti da se u dinamičkom sustavu zahtjev za sudjelovanje može slati i nakon 29. siječnja, a kroz sljedeće tri godine. Nama je važno da se što više ekoloških proizvođača javi što prije, da znamo koliki imamo potencijal“, dodao je. 

Kozina je naglasio i da je jako bitno reći da se postupak vodi u skladu sa svom postojećom zakonskom regulativom, te da će odluke o dopustivosti sudjelovanja biti poslane samo ponuđaču, pa neće svi znati međusobno tko ima pravo davanja ponude. Sve to da ne bi došlo do kombinacija s cijenama na tržištu.

Podržimo jedni druge

Sudionici radionice su postavljali pitanja koja su se najčešće ticala količina, rokova i uvjeta dostave određenih namirnica, te postupka u slučaju nemogućnosti isporuke dogovorenih proizvoda u slučaju elementarnih nepogoda. Općeniti odgovor nositelja je bio da će se projekt u hodu prilagođavati i mijenjati prema potrebama škola i prema mogućnostima ponuditelja. Znakovito je da su na radionici osim samih ekoloških proizvođača u sličnom broju bili prisutni i distributeri ekoloških proizvoda (uvoznih i domaćih). I jedni i drugi su zainteresirani za dostavu eko hrane u zagrebačke škole, no vidljiv je bio skepticizam među domaćim lokalnim proizvođačima na temu bodovanja. Boje se hoće li sustav potaknuti baš njih, a ne ponude velikih prekupaca uvozne robe.

Evidentno je da je spomenuta ekipa iz grada Zagreba uložila i ulaže trud u uspostavljanje ovakvog sustava, no ispred njih je veliki zadatak oko optimiziranja bodovnih kriterija, a u cilju poticanja baš domaće ekološke proizvodnje. Zato je važno da se sad u inicijalnoj fazi projekta jave svi domaći ekološki proizvođači.


Fotoprilog


Tagovi

Sonja Karoglan Todorović Igor Kozina Miroslav Kovač Grad Zagreb Ekološka hrana Zagrebačke škole Pilot projekt


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.