Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posao u rasadniku
  • 23.10.2018. 14:30

Jovo Dragojević: Dnevnica od 50 KM, restoranska hrana i smještaj nisu privlačni za nezaposlene u BiH

Jovo Dragojević, iskusni rasadničar kaže da ga čudi indolentnost u okruženju. Iako za novu sezonu sprema više od 60 hiljada sadnica, nije naišao na zainteresiranost lokalnih kupaca i radnika. Radnike pronalazi u Srbiji, a sadnice prodaje širom Federacije.

Foto: Boško Grgić
  • 1.406
  • 88
  • 1

Jovo Dragojević, najveći bh. proizvođač sadnica voća, paulovnije i ukrasnog drveća, pribojava se da neće moći ispuniti zahtjeve tržišta. U njegovom rasadniku u Bereku kod Nove Topole ima na desetine hiljada sadnica raznog voća, spremnih za vađenje i tržište, ali nema radnika. Zbog toga je Dragojević potražio spas u Srbiji.

Jovo Dragojević ove godine proizveo 60.000 voćnih sadnica

"Velika je potražnja za sadnicama svih voćnih vrsta, ali nema radnika. Ni ponuda od 50 KM za dnevnicu, uz restoransku hranu i smještaj nisu privlačni za nezaposlene. Zbog toga sam morao tražiti pomoć iz Srbije. Imam desetak radnika iz Mačve, ali to nije dovoljno", kaže Dragojević.

Jovo Dragojević: Bit ću primoran ugasiti proizvodnju 

Ovaj iskusni rasadničar kaže da ga čudi indolentnost u okruženju. Iako za novu sezonu sprema više od 60 hiljada sadnica, nije naišao na zainteresiranost lokalnih kupaca i radnika, navodi Dnevni Avaz

"Moj slučaj je specifičan. Radnike sam pronašao u Srbiji, a sadnice prodajem širom Federacije BiH. U mojoj opštini i u okruženju ne mogu naći ni radnike ni tržište", kaže Dragojević, najavljujući da će biti primoran da gasi proizvodnju zasnovanu na desetak hektara kojom se uspješno bavi 48 godina.

Nedostaje radnika i u berbi 

Problem s nedostatkom radne snage prisutan je i u voćnjacima, gdje je u toku intenzivna berba jabuke. Marinko Šljivar, voćar iz Donjih Podgradaca, kaže da je primoran na pojačani rad, i to uz pomoć ukućana i prijatelja.

"Dnevnica od 35 ili 40 KM s toplim obrokom nije dovoljna nezaposlenima, što je čudno. Kažu, kriza je, a evo za 20 dana berbe moguće je obezbijediti ogrjevno drvo za cijelu godinu. Nasreću, u pomoć su nam pristigli ukućani, dalja rodbina i prijatelji", kaže Šljivar.


Tagovi

Posao u rasadniku Nedostatak radnika Dnevnica Jovo Dragojević Berba


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]