Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 04.05.2016. 08:30

Zaštitite krumpir od plamenjače

Plamenjača prvenstveno napada listove, a simptomi se javljaju najčešće u cvatnji ili neposredno nakon cvatnje. Zaštitu provesti prije širenja bolesti!

  • 10.753
  • 90
  • 0

Osim korova, najveće štete u proizvodnji krumpira uzrokuju razna oboljenja i štetnici. Zbog napada plamenjače prije nekoliko godina, nakon čestih i obilnih kiša, mnoge su proizvodnje u potpunosti propale, a proizvođače krumpira u Dalmaciji ponovno je iznenadila jaka zaraza ovom najznačajnijom bolesti krumpira.

Plamenjača (Phytophtora infestans) prvenstveno napada listove, a simptomi se javljaju najčešće u cvatnji ili neposredno nakon cvatnje. Javljaju se žućkaste pjege bez jasnih kontura koje se za vlažnog vremena povećavaju. Zaražene biljke tvore određeni broj gomolja, no takvi gomolji mogu postati neupotrebljivi, jer bolest često napada i njih. Kemijska zaštita od plamenjače ovisi o trenutku prve primjene zaštitnih sredstava (fungicida), što se svakako mora provesti prije širenja bolesti, a prema prognozi i preporuci savjetodavne službe.

Suzbijanje plamenjače i pjegavosti

Tvrtka Agrochem Maks preporuča preventivnu zaštitu fungicidima, kao što je DITHANE DG Neotec, koji na osnovi djelatne tvari mankozeb, koji u sebi sadrži mikrohranjiva mangan i cink, a koja su važna u sintezi klorofila, pozitivno utječe na ishranu i ukupnu kondiciju biljke. DITHANE DG Neotec dolazi u obliku dispergirajućih mikrogranula pa se manje praši i ispire, pruža vrlo dobru pokrovnost i stabilnost suspenzije, a pospješuje tzv. zeleni efekt na listovima. Osim na plamenjaču na krumpiru, djeluju i na koncentričnu pjegavost, odnosno Alternariu solani, a primjenjuje se u količini 2-2,5 kg/ha (20-25 g na 10 L vode).

Zaštitite krumpir od plamenjače

Ovisno o vremenskim prilikama, drugo tretiranje treba provesti 10 do 12 dana nakon prvog, a prema procjeni o intenzitetu napada bolesti odlučujemo se za kontaktni ili sistemični fungicid. Protiv plamenjače u kasnijim tretiranjima i kod jačeg intenziteta napada možemo koristiti preparate kao što je GALBEN C.

GALBEN C je kombinirani, sistemični i kontaktni fungicid za odličan učinak u suzbijanje plamenjače na krumpiru. Radi se o kombinaciji dviju aktivnih tvari benalaksila i bakra, koji se međusobno nadopunjuju u djelovanju.

Uspješno djelovanje i u zakašnjelim rokovima

GALBEN C ima izuzetno sistemično djelovanje jer benalaksil izrazito lako prodire u sve zelene biljne dijelove, a u biljci se kreće uzlazno. Dobro se kreće kroz biljku i štiti od zaraze plamenjačom u najosjetljivijim razvojnim fazama. Na taj način sigurno štiti od zaraze mlado lišće i druge novoizrasle biljne dijelove. Bakar iz bakrenoga oksiklorida kao kontaktna komponenta, s druge strane posjeduje preventivna svojstva. Osobito je važna njegova funkcija zaštite površinskih biljnih dijelova i smanjenja mogućnost pojave rezistentnosti.

GALBEN C štiti krumpir od plamenjače u vrijeme najveće opasnosti od zaraze, a odlično kurativno djelovanje u praksi omogućuje prskanje i u zakašnjelim rokovima (do 2 dana).

Okvašivač osigurava potpunu iskoristivost sredstva!

GALBEN C ima sposobnost zaustavljanja zaraze od plamenjače pri pojavi prvih simptoma. Tada ga je potrebno što prije primijeniti, a nakon 8 do 12 dana tretiranje treba ponoviti. Koristi se u dozi 5-6 kg/ha, a može se primijeniti 2 puta u intervalima od 8-12 dana, ovisno o vremenskim uvjetima. Kako govorimo o fungicidu koji je i sistemik i bakar u jednom, možemo zaključiti da je GALBEN C najbolje rješenje za kasne zaštite od plamenjače u vinogradima!

Kao i kod ostalih sredstva za zaštitu i prihranu bilja, i ovim se preparatima preporuča dodati univerzalini okvašivač Master Wett jer omogućava bolje prijanjanje na biljke i time osigurava potpunu iskoristivost svakog primijenjenog sredstva za zaštitu i ishranu biljaka.

Proizvode GALBEN C i Master Wett potražite u poljoapoteci Hortikultura, Pro-Tehna d.o.o., Maksimirska 64 u Zagrebu. Za više informacija o zaštiti krumpira i sredstvima, obratite se tvrtki Agrochem Maks na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Nataša Mužević, dipl.ing.agr.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Plamenjača Krumpir


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]