Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s povodom
  • 14.02.2023. 09:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Ministar koji uzgaja orahe i obrađuje njive: Vinko Marić garantuje veće poticaje u ZDK

Resorom agrara u ZDK upravlja od kraja prošle godine. I sam se bavi poljoprivrednom, pa je svjestan da je stanje u sektoru daleko od dobrog. Ali, najavljuje promjene!

Foto: Vinko Marić
  • 315
  • 96
  • 0

Veći poticaji, razvoj organske proizvodnje i stručna podrška samo su neke od promjena koje poljoprivrednici u Zeničko-dobojskom kantonu mogu očekivati u narednom periodu. Barem tako u razgovoru za Agroklub obećava novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK, Vinko Marić, koji je krajem decembra prošle godine preuzeo upravljanje ovim resorom. 

S obzirom na to da je i sam poljoprivrednik, kaže kako vrlo dobro zna šta tišti domaće farmere. Razvoj poljoprivrede, ratarstva, stočarstva i srodnih djelatnosti posmatra kao našu budućnost i veliku šansu koju do sada nismo iskoristili na najbolji način. 

"Kao ministar ću dati sve od sebe da se to promijeni i da iskoristimo potencijal koji imamo. Poljoprivrednici su uglavnom prepušteni sami sebi i nelojalnoj konkurenciji, rade sa zastarjelom mehanizacijom, a uvozimo proizvode upitne kvalitete", ističe ministar Marić i dodaje kako će sve učiniti da napokon krene u boljem pravcu. 

Uzgaja orahe

Napominje kako je velika odgovornost na državi i da "možemo samo da zamislimo šta bi, da su na našem mjestu, uradili Austrijanci ili Švicarci, kako bi oni iskoristili svaki pedalj resursa koji kod nas stoje neiskorišteni".

Vinko Marić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK

Proizvođači u ZDK, prema riječima resornog ministra, prije svega, mogu očekivati veće poticaje i poručuje da oni koji su davali sredstva poljoprivrednicima, a potom od njih uzimali dio, mogu zaboraviti na takvu politiku. Za njegovog mandata, izričit je - toga neće biti.

"Kao resorni ministar imam punu podršku od začetnika promjena, Fuada Kasumovića. Izuzev materijalne podrške, na raspolaganju će im biti i stručna pomoć jer ima još mnogo prostora za razvoj agrara, od organske proizvodnje do oblasti u koju još nismo zakoračili. Paralelno da razvijamo i preradu naših usjeva, tako da je svake godine otkup zagarantiran i gdje bi nam onda bio kraj", kaže Marić.

On je inače i vlasnik zasada od 1.200 oraha, obrađuje i njive u svom vlasništvu, pa je agrar, kako navodi njegova velika ljubav. Promjene su, dodaje, nastupile i očekuje projekte koji se mogu realizirati brzo, ali i one dugoročne, od kojih će kasnije svi imati koristi.

Mala Švicarska

Dosadašnje stanje u ovom sektoru na području ZDK ocjenjuje "dalekim od dobrog". Najbolji su primjer toga, pojašnjava, neobrađene njive, zarasli pašnjaci i katastrofalni prilazni putevi. Napominje i kako je mnogo oscilacija u malinarskoj proizvodnji te da su mnogi od nje odustali. 

"Tek kada stvorimo uvjete da poljoprivrednici ulaze u biznis bez straha da će nazadovati i kada budu sigurni da se agrar isplati, možemo reći da smo na putu da napravimo našu 'Švicarsku'. Istina, do tada moramo savladati mnoge lekcije i izazove koji su pred nama", navodi ministar.

Prema njegovom mišljenju, bivša država je ostavila prljavu industriju od koje se nekada možda solidno živjelo, a sadašnje strukture vlasti imaju odgovornost da šire agrar i objasne ljudima da to može biti profitabilno. 

"Neki su u tome prepoznali šansu i krenuli u izazove. Kako ministar, neću ih iznevjeriti", zaključuje.  


Tagovi

Poljoprivreda Agrar Vinko Marić Ministar poljoprivrede ZDK Poticaji Zasad oraha


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.