Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marjanović
  • 29.09.2016. 12:00

Na 1 ha u Antinu 2.000 sadnica aronije

Uz potporu djece odlučili su zasaditi oko 2.000 sadnica aronije sorte Nero.

  • 4.806
  • 459
  • 0

Aronija je izuzetno ljekovita i korisna biljka koja potječe s istoka Sjeverne Amerike gdje se uz Aroniu melanocarpu (crnoplodnu aroniju) još može naći i Aronia arbutifolia (crvenolisna aronija).

Stanište ove dvije vrste uglavnom su kisela i vlažna tla s 1.000 - 1.200 mm oborina na godinu. Iako je aronija porijeklom s američkog kontinenta, prava vrijednost ove biljke prepoznata je u Istočnoj Europi. Aronija pripada u porodicu ruža (Rosaceae) koja je u prirodi listopadni grm visine 2-3 metra i 2,5 metra širine.

Uz puno radno vrijeme rade i u voćnjaku

U jednom malom i pitomom slavonskom selu Antinu, članovi OPG Marjanović naslijedili su očevinu oko 1h oranice koji je uglavnom davan u najam. Nakon dugog razmišljanja, čitanja, pretraživanja interneta i proučavanja u jesen 2014. godine uz potporu djece odlučili su zasaditi oko 2.000 sadnica aronije sorte Nero. OPG Marjanović ima ukupno dva člana. Slavko je voditelj OPG-a, a supruga mu pomaže.

Oboje su zaposleni u punom radnom vremenu pa radove u voćnjaku obavljaju uglavnom poslijepodne i subotom. Sve radove u voćnjaku obavljaju sami uz pomoć troje djece, a tu se od osnivanja OPG-a uključio i njihov budući zet koji pomaže jednako kao i ostali. Radovi u njihovom voćnjaku su slijedeći: okopavanje, košnja, gnojidba, odstranjivanje korova iz samih sadnica, postavljanje ograde, berba, rezidba.

Sve rade ručno radi prijelaznog razdoblja na eko proizvodnju

Sadnice su kupili u Rasadniku Milić iz Donjeg Miholjca od kojega su dobili svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli registrirati ekološku proizvodnju. Trenutno su u prijelaznom razdoblju, a kontrolno tijelo koje ih prati je Bioinspekt d.o.o. Osijek. Oni ih savjetuju te daju prijedloge koje bez pogovora izvršavaju kako bi u konačnici dobili certifikat za eko proizvod. Certifikat za eko proizvod očekuju krajem 2017. ili početkom 2018. godine. Iz svega ovoga jasno je da svoje sadnice ne tretiraju nikakvim sredstvima.

OPG Marjanović

Kroz protekle dvije godine, u samom voćnjaku imali su dosta posla. Kako su u prijelaznom razdoblju ekološkog uzgoja, okopavanje i uklanjanje korova rade ručno (motikama) jer nemaju vlastitu mehanizaciju. Nametnike (dlakave ružičare) u vrijeme cvjetanja uklanjaju prirodnim putem postavljanjem zamki. U jesen 2015. godine u međuredove su zasijali travu koju sada kose pomoću trimera. Berbu zasad obavljaju ručnim branjem bobica bez peteljki.

Nepoznati počinitelji počupali oko 50 sadnica

Susreli su se i sa neugodnim iznenađenjima koja ni u snu nisu očekivali. Naime, nepoznati počinitelji su im u proljeće 2015. godine počupali 50-tak sadnica te su uz neplanirani trošak morali zasaditi nove. Isto tako u proljeće ove godine netko im je posjekao jedan veći broj rodnih grana na sadnicama. Tim činom su im bitno smanjili ovogodišnji urod i natjerali ih na novu investiciju odnosno na ograđivanje voćnjaka koju za sada nisu planirali. Ove godine su uložili i u navodnjavanje voćnjaka. Sve to skupa je velika investicija koju su zaokružili bez potpora iz EU fondova. Do sada su ostvarili samo potporu za ekološki uzgoj za jednu godinu.

Proizvode sok od aronije, čaj od aronije i prah od aronije

Od ovogodišnjeg uroda proizveli su matični sok od aronije, čaj od aronije i prah od aronije. Osigurano tržište za njihove proizvode nemaju te prodaju proizvoda obavljaju na kućnom pragu i na sajmovima. S obzirom da imaju mladi nasad aronije i male količine gotovih proizvoda, prodaja na ovaj način je za sada dostatna. Kako se prinosi kroz godine budu povećavali tako će nastojati ulagati u marketing i neke druge oblike promocije njihovih proizvoda. Veće rezultate svoga ulaganja očekuju kroz godinu do dvije te su oni na vidiku i sigurni su da će uspjeti.

Lakši put do potpora bi omogućio više novootvorenih gospodarstava

Kad bi se lakše dolazilo do potpora pomoću mjera iz EU fondova, posebno ona mala gospodarstva kojima ta sredstva trebaju baš u pravom smislu te riječi, bilo bi i puno više novootvorenih poljoprivrednih gospodarstava. Već postojeća gospodarstva bi se širila te i oni imaju tu želju. Time bi se stvarala dodana vrijednost, a iz toga bi se otvorila nova radna mjesta, radnici bi ostvarili osobni dohodak, porasla bi osobna potrošnja. Mladi ne bi odlazili van trbuhom za kruhom, već bi ovdje na pitomim slavonskim ravnima vidjeli svoju perspektivu.

Pogled u prelijepi voćnjak aronije daje sigurnost u uspjeh

Mogli bi zaključiti da su puno uložili u svoj voćnjak te su se susreli sa teškoćama i raznim problemima, ali sve to ih nije obeshrabrilo, jer imaju krajnji cilj, a to je da pomoću OPG-a osiguraju lakši put kroz život svojoj djeci. I oni sami bez obzira na svoje obveze (fakultetske i srednjoškolske) svojim trudom, radom, željom i velikom potporom njima roditeljima pridonose razvoju našeg OPG-a. Kada se sjete one oranice prije no što su počeli i sada kad pogledaju svoj prelijepi voćnjak aronije, sigurni su da će uspjeti i doći do zacrtanog cilja.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Sadnica Voćnjak


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]