Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 21.07.2023. 18:00

Dok uvoznici miruju, cijene žitarica u blagom padu

Nestabilnost i ove sedmice karakteriše stanje na berzama. Ograničena je potražnja. Kada očekivati rast cijena?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 82
  • 5
  • 0

Ovosedmično tržište žitarica i uljarica obilježila je nestabilnost. Na pariškoj berzi Matif je juče cijena pšenice nastavila rasti, a došlo je do pada cijena kukuruza i uljane repice.

Novi dan, nove cijene

No, onda je cijena pšenice sa jučerašnjih 255,75 pala na 248,25 eura/t. I dok sukob Ukrajine i Rusije eskalira, uvoznici čekaju, što usporava rast. 

Žetva 2023: Niska otkupna cijena je posljednji udarac - ko preživi, pričat će

Za tonu kukuruza potrebno je izdvojiti 244,50 eura. Pala je i cijena uljane repice na 480,25 eura/kg.

Na čikaškom CboT-u slabi rast cijene za septembarsku pšenicu se nastavio. Tona je 239,94 eura. Za kukuruz je pala na 189,98 eura/t, dok je soja blago porasla na 493,40 eura/t.

Napeta situacija donosi rast?

Poslije ruskog napada na Odesu i njezine luke, cijene su skočile, ali je kraj sedmice donio smirivanje. U slučaju da ovakva napeta situacija potraje duže, tržište očekuje rast.

Ove dvije zemlje su odgovorne za ¼ svjetske trgovine pšenicom u sezoni 2023./24. Za sada najveći uvoznici ne pokazuju zabrinutost, izostala je panična kupovina te žitarice. Potražnja je bila ograničena. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je tokom konferencije sa kolegama iz Evropske unije izjavio da je u sadašnjim okolnostima potrebno otvoriti sve mogućnosti. Rekao je da bi svi alternativni načini izvoza ukrajinskih žitarica trebali funkcionisati, a da su bilo kakva ograničenja neprihvatljiva.

Hrvatska nudi svoju željeznicu i morske luke za transport ukrajinskih žitarica

Generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, uvjerava da je inicijativa za Crno more omogućila siguran odlazak više od 32 miliona tona poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka za 45 zemalja.

Svjetska žetva manja

Situaciju stabilizuje žetva u drugim regionima. Međunarodni savjet za žitarice IGC je smanjio prognozu za svjetsku žetvu pšenice za dva miliona tona na 784 mil. t.

Globalne zalihe su smanjene za 20 mil. t u odnosu na prošlu godinu i iznose 263 mil. t, manje za jedan milion od prošlomjesečne prognoze. Smanjena je i prognoza za soju.


Tagovi

Matif CBoT Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljne repice Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.