Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 30.03.2023. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Hibridi s full opremom - Bc Institut predstavio svoje adute!

Sjeme Bc Instituta zastupljeno je na više od 20 svjetskih tržišta. Za proljetnu sjetvu u ponudi imaju hibride kukuruza, soje, suncokreta te jarih žitarica. Pokrenuli su i svoj brend prehrambenih artikala.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.381
  • 103
  • 0

Proljetna sjetva sve je bliže, a u Gudovcu na nedavno održanom sajmu Bc Institut je predstavio svoju paletu sjemena.

"Na proljetnom sajmu smo od kada je nastao jer za vrijeme jesenskog ubiremo plodove sjemena i imamo puno obaveza na terenu", rekao nam je dipl. ing. Đuro Lukić, direktor marketinga ove tvrtke.

Kaže kako su najzastupljeniji s hibridima kukuruza te da je njihova sorta soje Pedro najrasprostranjenija u Hrvatskoj. Međutim, njihovo sjeme prodaje se širom svijeta. Od susjednih zemalja, preko Portugala i Španjolske pa sve do Dalekog istoka.

Kako nam pojašnjava dr.sc. Katarina Jukić, direktorica komercijalnog sektora ove tvrtke, od sjemena za proljetnu sjetvu u ponudi imaju hibride kukuruza, soje, suncokreta te jarih strnih žitarica. "Možemo se pohvaliti širokom paletom kukuruza, a pokrivamo FAO grupe od 100 do 700", istaknula je.

Kvalitetu zrna proizvedenog od hibrida BC 572 prepoznala je domaća i talijanska prehrambena industrija

Naime, u ponudi imaju hibride za zrno, silažu, ali i kombinacije tog dvoje. Njihovi aduti su BC415 iz FAO grupe 400, zatim BC323 iz FAO grupe 300 te Agram iz iste te grupe.

"Opremljeni su full opremom. Tretirani fungicidom, insekticidom i biostimulatorima", dodaje dr.sc. Jukić. Istaknula je i hibrid BC572 kojeg odlikuje iznimna kvaliteta zrna, a od ove godine je i on tretiran fungicidom i biostimulatorom.

Palenta i brašno Bc Instituta

Brzo otpušta vodu iz zrna, ima velik klip, dugo zelen list, nisku i čvrstu stabljiku te je dao prosječan prinos unazad tri godine od 9,5 t/ha. "Njegova kvaliteta prepoznata je diljem svijeta. Velike količine plasiramo na talijansko tržište", dodaje naša sugovornica.

Za proizvodnju silaže preporučuje hibrid BC678. Također, tu je i njihov već dobro poznat Pajdaš koji je osvojio brojna priznanja i nagrade, a odlikuje ga krupno crveno zrno. Posebno je tolerantan na kukuruznog moljca.

Pedro soja lider na tržištu

Kada je u pitanju soja, Bc Institut ima lidera na našem tržištu. Riječ je o sorti Pedro. "Nema ratara koji nije čuo za nju, probao ju i nagodinu se ponovno odlučio za nju", govori nam Katarina Jukić. Riječ je o srednje ranoj sori čija je rodnost 5 t/ha, a ima odličnu tolerantnost na bolesti i polijeganje. U ponudi imaju još i sorte Bahia, Ascasubi i Amma, a sve su bez genetski modificiranih organizama (GMO).

"Nemamo vlastiti oplemenjivački program suncokreta, ali imamo dobru suradnju s našim inozemnim partnerom čije hibride zastupamo", ističe naša sugovornica rekavši da vjeruje da će po tom pitanju ostvariti napredak. "Željeli bismo svoju ponudu upotpuniti tom kulturom, koja sve više dobiva na važnosti", poručila je.

Pitali smo ju i kako se kreću cijene sjemena za ovu proljetnu sjetvu. "Korigirali smo ju zaista onoliko koliko su nam bili veći ulazni troškovi. Poskupjela su zaštitna sredstva, gnojiva, a ne smijemo zaboraviti ni energente koji su neophodni u sušarama i pogonu za proizvodnju sjemena", pojasnila je.

Izidor – od polja do stola

Iz ove su tvrtke izuzetno ponosni na svoje jare sorte ječma, pšenice, zobi i pšenoraži, a pokrenuli su i svoj Izidor program prehrambenih proizvoda.

"Razvili smo vlastiti brend finalnih proizvoda od kukuruza. Danas u ponudi imamo bijelu palentu i brašno, žutu palentu i brašno te flips s okusima morske sole, paprike, majčine dušice i luka", napominje.

Flips od domaćeg kukuruza

Inače, Bc Institut je najveća oplemenjivačka i sjemenarska tvrtka u RH. "Volimo reći da smo i regionalna tvrtka jer osim Hrvatske imamo svoje podružnice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj i Ukrajini. Također, zastupljeni smo na više od 20 svjetskih tržišta", rekao nam je predsjednik uprave dr.sc. Ivica Ikić.

Njihova je, kaže, osnovna vizija za budućnost i dalje ostati istraživačka inovativna kompanija jer im je posao stvaranje novi kultivara i sorata. "Kako se tržište mijenja mi nastojimo stalno pokretati nove projekte. Osim prodaje sjemena, okrenuli smo se i proizvodnji kvalitetnog kukuruza. Radi se o hibridu BC572, a njega u konačnici plasiramo kroz Izidor program", zaključio je.


Tagovi

Hibridi kukuruza Sjeme soje Sjeme suncokreta Đuro Lukić Katarina Jukić Ivica Ikić Izidor Bc Institut


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]