Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivreda
  • 05.10.2017. 12:00

Tolušić: U poljoprivredi imamo kaos koji je nekome odgovarao

Hrvatska je lani izvezla hrane u vrijednosti 10 milijardi kuna, a uvezla u vrijednosti 16 milijardi kuna. Posljednji smo put u suficitu bili ratne, 1992. godine.

Foto: Bigstockphoto/venusvi
  • 2.712
  • 546
  • 0

"Posljednjih 27 godina u sektoru hrvatske poljoprivrede imamo kaos. Kaos koji je nekome odgovarao i imamo što imamo, potpuno nesređenu situaciju. U 2017. godini nemamo strategiju poljoprivrede, EU fondove ne koristimo koliko bi trebali, sve što smo mogli smo zakomplicirali i mi sad pokušavamo popraviti sve što se dosad loše radilo", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u jučerašnjoj emisiji Otvoreno HRT-a.

Kako je naglašeno, Hrvatska je lani izvezla hrane u vrijednosti 10 milijardi kuna, a uvezla u vrijednosti 16 milijardi kuna. Posljednji smo put u suficitu bili ratne, 1992. godine. Proizvodnja pada u svim sektorima poljoprivrede, a posebice je alarmantna u sektoru mljekarstva. Prije 10 godina proizvodnjom mlijeka se bavilo 60.000 OPG-ova. Danas tek 7.000.

Ključni zakoni do kraja godine

"U Hrvatskoj je 165.000 OPG-ova, od čega je 105.000 u sustavu potpora, ali nam je dobna struktura dosta loša. Od 165 tisuća, čak 82.000 OPG-ova vode osobe starije od 60 godina. Ipak nadu nam daje 19.000 mladih OPG-ova što je nešto veći prosjek u odnosu na prosjek u EU", dodao je Tolušić naglašavajući da će do kraja godine biti izglasani ključni zakoni: Zakon o OPG-ovima, Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o šumama, ribarstvu, akvakulturi...

Čak i prije 2020., naglasio je, potrošit ćemo 2,4 milijardi eura iz EU fondova, a poljoprivrednicima će na raspolaganju biti i povoljniji krediti s 0,5% kamate.

Iako je situacija u poljoprivredi loša, zaustavljen je pad proizvodnje svinja te je povećan broj tovljenika i krmača, rekao je Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja.

"Ne možemo parirati danskoj proizvodnji, ali oni nemaju takvu svinju i takvu proizvodnju kakvu mi imamo. To su naše komparativne prednosti, ali moramo vratiti proizvodnju na selo. Ruralni prostor je opustošen. Vrlo brzo ćemo biti u problemima s radnom snagom. 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća odlazio je jedna čovjek iz familije. Danas nam odlaze cijele obitelji", upozorio je Jančo koji smatra da bez preradbenih kapaciteta, kojih danas nedostaje, nema budućnosti za poljoprivrednu proizvodnju.

Poražavajuća statistika

Da se iseljavanje mora zaustaviti i riješiti zakonodavni okviri, složili su se i Matija Brlošić, čelni čovjek Hrvatske poljoprivredne komore te Domagoj Hajduković (SDP) i Davor Vlaović (HSS). Kao i da, prije nego li uopće pričamo o hrvatskoj poljoprivredi u 21. stoljeću, moramo riješiti boljke iz 20. stoljeća.

I popraviti statistiku koja je poražavajuća. Prema riječima D Hajdukovića, u 10 godina uloženo je u poljoprivredu 30 milijardi kuna, a proizvodnja je smanjena za 27%. Samo u godinu dana zatvoreno je 12.000 OPG-ova. Popraviti je prije svega ulaganjem u primarnu prozvodnju, preradu, mlade i male poljoprivrednike.

Što su još rekli pogledajte ovdje.

Foto: Bigstockphoto/venusvi


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Poljoprivreda Otvoreno Tomislav Tolušić Matija Brlošić Goran Jančo EU fondovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]