Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PKB
  • 09.05.2016. 15:50

Prostran ne veruje u priče o Tenisu, Matijeviću i PKB-u

Agroekonomski analitičar Milan Prostran izjavio je da ne veruje u priče da će nemački proizvođač mesa Tenis, kupiti Industriju mesa "Matijević", a da će potom vlasnik te industrije Petar Matijević novac dobijen od tog posla uložiti u kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

  • 102
  • 4
  • 0

Agroekonomski analitičar Milan Prostran izjavio je da ne veruje u priče da će nemački proizvođač mesa Tenis, kupiti Industriju mesa "Matijević", a da će potom vlasnik te industrije Petar Matijević novac dobijen od tog posla uložiti u kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Sve će se znati tek u junu

On je istakao da će tek u junu, prema ranijim najavama ceo aranžman sa Tenisom biti preveden u ugovor kada će se sve tačno znati, a da sada postoji samo zainteresovanost Tenisa da na nekoliko lokacija u Srbiji podiže farme i prerađivačke kapacitete, najveći deo kao grinfild investicije, kao i da će najveći deo biti u kooperaciji sa poljoprivrednim proizvođačima. "Matijević ima lokacije po Banatu gde je Tenis najviše zainteresovan, ali mi još ne znamo na kojim lokacijama će Tenis realizovati svoje planove. Ova vest o prodaji Industrije mesa Matijević i kupovini PKB-a je puštena u javnost, ali ja u to ne verujem, jer mi još ništa opipljivo nismo videli", kazao je Prostran.

Treba uraditi realnu procenu vrednosti PKB-a

On je naglasio da PKB ne sme da se prodaje na "doboš i za sitnu paru", kao i da je potrebno da se uradi nova realna procena vrednosti te korporacije, naglasivši da samo zemljište PKB vredi preko 250 miliona evra. Prema njegovim rečima, zemljište je glavni motiv svih koji se otimaju oko PKB-a, jer kako je dodao, danas se hektar građevinskog zemljišta u blizini Beograda prodaje između 500.000 i 700.000 evra. "Ohrabrila me je odluka Skupštine grada da se PKB ne prodaje. I po meni PKB ne treba prodavati, već napraviti dobar menadžment koji će upravljati tim sistemom i sačekati da se sva ekonomija u zemlji malo stabilizuje. PKB je jedini veliki sistem u blizini Beograda koji je ostao u životu", kazao je Prostran.

On je dodao da PKB treba sačvati i zbog obrazovanja mladih i da se on zalaže da se deo tog sistema pretvori u edukativni centar, odnosno "agrarnu Petnicu", gde će đaci i studenti moći da se obrazuju praktično. "Mislim da mi uopšte ne razmišljamo o obrazovanju. To nam je zadnja rupa na svirali. Deo PKB sistema treba da se uključi u obrazovni sistem, jer u mnogim državama koje drže do poljoprivrede deo naučnog programa 100 odsto finasira država. O tome ovde niko ne razmišlja", kazao je Prostran.

Vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević izjavio je da je zainteresovan za kupovinu PKB-a iz Padinske Skele ukoliko ona i dalje bude na prodaju, a novac bi za to obezbedio od prodaje svoje kompanije nemačkom proizvođaču mesa Tenisu koji je ozbiljno zainteresovan za kupovinu Industrije mesa "Matijević". Prema rečima Matijevića, Industrija mesa "Matijević" vredi između 200 i 250 miliona evra.

Na otvaranju ponuda nije bilo zainteresovanih za PKB

Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine - oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala. Korporacija PKB u vlasništvu ima 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih. PKB je prošle godine prodao kompanijama "MPC" i "Lidl" ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni (kod naselja Greda i Borča) za 700.000 evra po hektaru.

Foto:bigstockphotos.com;isteo


Izvori

beta.rs


Tagovi

Petar Matijević PKB Mesna industrija Matijević Tenis Milan Prostran