Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita rijeka
  • 03.01.2018. 15:00

Aktivisti poručuju: Sloboda rijekama Bosne i Hercegovine!

"Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata", poručila je Koalicija za zaštitu rijeka BiH.

Foto: Centar za životnu sredinu
  • 217
  • 29
  • 0

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine je u Banjoj Luci predstavila aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

"Centar za životnu sredinu se duže od 13 godina protivi izgradnji novih hidroelektrana i podržavamo građane i građanke koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama. Ovu godinu su na polju zaštite životne sredine obilježile borbe za zaštitu rijeka širom naše države i vidimo da se taj trend neće promijeniti ni naredne godine. Hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju Bosne i Hercegovine", izjavila je tom prilikom Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Zajednički pristup na nivou države

"Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata", poručuju u Koaliciji te pojašnjavaju kako je zbog toga u junu prošle godine i pokrenuta ta inicijativa koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za BiH rijeke. Ove godine se najžustrija borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza.

Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, poručili su u Koaliciji

"Rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs našeg kraja koji smo spremni da branimo do poslednjih atoma snage i to smo svojim djelovanjem do sada i pokazali. Dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca. Početak izvođenja radova je izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, a tu prvenstveno mislim na stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice", rekao je Haris Đelilović iz Ekološkog društva Bistro iz Kruščice.

U mnogim zemljama trend uklanjanja hidroelektrana

Dokazano je da su hidroelektrane zastarjela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

"Koalicija za zaštitu rijeka BiH će pružiti stručnu i pravnu podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima da se na vrijeme uključe u donošenje odluka. U narednom periodu će fokus djelovanja Centra za životnu sredinu kroz Koaliciju za zaštitu rijeka BiH biti na zaustavljanju planova za hidroelektranu Krupa i svih drugih hidoelektrana na rijeci Vrbas. Konačni cilj nam je proglašenje kanjona i klisura Vrbasa zaštićenim", zaključio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Mnogo je primjera borbe iz čitave Bosne i Hecegovine, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Kruščica, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac i Željeznica.

Foto: Centar za životnu sredinu


Tagovi

Zaštita rijeka Centar za životnu sredinu Koalicija za zaštitu rijeka BiH Nataša Crnković Haris Đelilović Viktor Bjelić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]