Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje đubriva
  • 03.01.2024. 07:30

Kako skladištiti mineralno đubrivo?

Kad je u pitanju đubrivo u tečnoj formulaciji, skladištenje je još izazovnije. Na šta treba paziti i kakve uslove osigurati?

Foto: Depositphotos/htanak
  • 44
  • 5
  • 0

Efikasnost primijenjenog đubriva u velikoj mjeri zavisi od toga kako smo ga čuvali poslije kupovine. Najbolja je opcija da se čuva u objektu, jer će tako biti zaštićeno od djelovanja atmosferskih uticaja.

Ispoštujte sva zakonska pravila i propise, sačuvajte račun o kupovini i deklaracije. Najbolje je da se objekti mogu zaključati.

Potreban oprez

Provjerite da li su pakovanja dobro zatvorena i bez oštećenja, naročito ako se radi o tečnim đubrivima. Udaljiti ih od izvora toplote. U istom objektu ne treba skladištiti pesticide, gorivo i zapaljive materijale (drvo, sijeno, slamu), razna maziva, i druge hemikalije.

Prostor treba da je suh i hladan, a temperatura da se kreće između 5 i 30ºC. Dobra ventilacija je neophodna, da je opremljen aparatima za gašenje požara, pijeskom ili drugim materijalom koji ima veliku upijajuću moć, kao i kante i lopate. Pušenje u objektu mora biti strogo zabranjeno. Vreće položite na drvene palete.

U slučaju da nemate ovakve uslove, đubrivo čuvajte na otvorenom. Ne smije biti izloženo direktnom djelovanju UV zraka. Potrebno je da vreće budu odignute od zemlje i dobro prekrivene ceradom kako bi se sačuvale od uticaja vlage. Ako to ne poštujete, skraćuje se vrijeme čuvanja, jer je veći uticaj atmosferskih uslova.

Osigurajte kontrolu zaliha, imajte spisak i koristite one kojima prvo ističe rok trajanja. Redovno provjetravajte gomilu.

Izbjegavajte miješanje pakovanja različitih đubriva. Neki proizvodi su nekompatibilni, poput uree i amonium nitrata.

Skladištenje tečnih đubriva

Kad je u pitanju đubrivo u tečnoj formulaciji, skladištenje je još izazovnije. Obično se čuvaju u originalnoj ambalaži ili rezervoarima koji moraju biti na ravnoj površini i sa odgovarajućom podlogom. Oni moraju biti udaljeni od vodotokova najmanje 10 m ili u skladu sa zakonskom regulativom.

S obzirom na to da se radi o tečnostima postoji opasnost od smrzavanja. Kvalitet đubriva se neće promijeniti, ali pošto se led širi može doći do pucanja plastične ambalaže ili deformacija metalnih rezervoara. To može rezultirati curenjem. Što je veći sadržaj azota, to je sredstvo osjetljivije na uticaj niskih temperatura i potrebno je pripaziti na temperaturne uslove.

Kako skladištiti pesticide? Evo nekoliko pravila i preporuka

U skladištu treba da postoji poseban sistem zagrijavanja kako bi se spriječila kristalizacija i nastanak leda.

Takođe, u rezervoarima treba da postoji pumpa koja će obezbijediti cirkulaciju sadržaja i spriječiti nastanak kristala kad se temperatura snizi.


Tagovi

Mineralna đubriva Tečna đubriva Skladištenje mineralnih đubriva Skladištenje tečnih đubriva Oprez Đubriva zimi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete