Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 01.06.2022. 12:00

Juni u pčelinjaku znači mjesec vrcanja, formiranja umjetnih rojeva i rojenja

Kako su sada zajednice u punoj snazi sprječavanje rojenja vršimo na način da matici prije svega pružamo dovoljno prostora za polaganje jajašca.

Foto: Antun Karlović
  • 220
  • 35
  • 0

Nakon maja koji je pčelarima donio, poslije dvije godine, solidnu pašu bagrema, juni u pčelinjaku najčešće znači mjesec vrcanja, formiranja umjetnih rojeva i rojenja.

U tom mjesecu, ovisno o podneblju, završava bagremova paša. Pčelama olakšavamo bržu preradu nektara bagrema u med otvaranjem leta i osiguravanjem prozračnosti u košnici. Kada pčele poklope barem 1/2 ili najbolje 2/3 okvira, iste vadimo i pripremamo za vrcanje. Još za vrijeme prerade, u slučajevima kada selimo košnice na drugu lokaciju, vršimo završne pripreme oko prijevoznog sredstva i samih košnica.

Selimo li ih s paše na pašu, treba znati kako većom udaljenošću pčelinjaka od područja medenja prinosi padaju. Tako recimo sama iskorištenost pčelinje paše na udaljenosti prema nekim istraživanjima od 1.000 m iznosi svega 45 posto, na udaljenosti od 1.500 m opada za sljedećih 15% pa ona iznosi samo 30 posto. Kod udaljenosti od 500 m iskorištenost je 70-75 posto.

Sve se to, također, odnosi naravno i na stacionirane pčelinjake pa tako i te podatke treba imati u vidu kod podizanja stacioniranih pčelinjaka.

Sami radovi oko košnica slični su mjesecu prije. Dobro je i poželjno imati već pripremljene razrađene satne osnove tako da sam prijelaz završetka bagrema na pašu kestena bude što brži. Selimo li pčele, same lokacije obično se određuju unaprijed da bi izbjegli prevelik broj košnica na pojedinom području dok druga ostaju nepokrivena. Nažalost, kod nas još uvijek nema relevantnih informacija o medenju biljaka, ali ih o pojedinim pašama možete potražiti kod lokalnih pčelinjih društava ili pčelara ili upotrebom novih tehnologija poput SMS vaga.

Ne trebamo zaboraviti održavati svoje pojilice na pčelinjacima. Poželjno bi bilo da su smještene barem desetak metara od samih košnica te da su ako nije moguće stalno barem tokom sredine dana djelimično u hladu. Treba ih imati bez obzira na veći ili manji posjet pčela.

Kako su sada zajednice u punoj snazi sprječavanje rojenja vršimo na način da matici prije svega pružamo dovoljno prostora za polaganje jajašca, u medišnim nastavcima također pokoji okvir uvijek neka bude sa satnom osnovom kako bi takozvane "kućne pčele" imale prostora za lučenje voska iz svojih voštanih žlijezda.

Tablu za označavanje pčelinjaka možete izraditi sami 

Uobičajeni radovi u junu znače kao i u ostalim mjesecima pčelinje paše:

  • Održavanje stalne zalihe svježe vode u higijenskim pojilicama
  • Održavanje i uređenje okoliša pčelinjaka
  • U slučajevima seljenja košnica na druge paše priprema istih za selidbu
  • Uzgoj matica za svoje potrebe
  • Priprema i vrcanje bagremovog meda
  • Kontrola rojivosti košnica i sprječavanje rojenja
  • Stavljanje poluokvira ili polovičnih satnih osnova za biološko suzbijanje varoze pčela

Ne zaboravimo da tabla za označavanje pčelinjaka treba biti uočljiva. Svako je sam sebi može sa malo truda napraviti od dva komada stakla ili pleksiglasa te printanog sadržaja. 


Tagovi

Pčelinjak Lipanj u pčelinjaku Radovi Bagremova paša Kestenova paša Seljenje košnica


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.