Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 05.10.2016. 15:00

Preferencijalni tretman - zaštita domaće privrede

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg radi dodatne zaštite domaćeg gospodarstva te povećanja konkurentnosti domaćih proizvođača.

Foto: vijeceministara.gov.ba
  • 174
  • 5
  • 0

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg radi dodatne zaštite domaćeg gospodarstva te povećanja konkurentnosti domaćih proizvođača, uz istovremeno poštivanje CEFTA sporazuma u pogledu jednakog tretmana ponuđača iz zemalja potpisnica ovog sporazuma.

Prema Odluci, domaće ponude bit će umanjene u odnosu na inozemne ponude do 2020. godine. Tako će u 2015. i 2016. godini preferencijalni faktor za ugovore koji se dodjeljuju iznositi 15%, od 2017. do 2018. godine 10%, a u 2019. godini 5%.

Novina je da se isključuje primjena preferencijalnog faktora u odnosu na zemlje potpisnice CEFTA-e samo u situaciji kada ponuđači iz CEFTA-e nude robu ili radnu snagu koji su rezidenti zemalja potpisnica CEFTA-e.

Domaći proizvođači sada će biti dodatno stimulirani davanjem preferencijalnog tretmana grupi ponuđača koja se sastoji od ponuđača iz zemalja potpisnica CEFTA-e i barem jednog ponuđača iz BiH, pod uvjetom da takva grupa ponuđača u slučaju ugovora o nabavama roba ili usluga nudi najmanje 50% ukupne vrijednosti ponuđenih roba, čije je podrijetlo iz BiH, odnosno angažira najmanje 50$ radne snage za izvršavanje ugovora rezidenta iz BiH.

Donošenje ove odluke zajednička je inicijativa Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Ministarstva industrije, energetike i razvoja Republike Srpske koju je podržalo Vijeće ministara BiH. Suglasnost za donošenje ove odluke dao je i Odbor Agencije za javne nabave BiH, stoji u priopćenju Vijeća ministara.

Foto: vijeceministara.gov.ba


Tagovi

Vijeće ministara BiH Preferencijalni tretman Zaštita domaće privrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]