Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski rat
  • 07.07.2018. 15:30

Kina i SAD otpočele trgovinski rat

Trgovinski rat između Kine i SAD-a počeo je jučer u 12:01 po istočnom američkom vremenu. Kineska carina od 25% na američku soju uticala je na cijenu ove uljarice.

Foto: Pixabay / 1588877
  • 202
  • 12
  • 0

Trgovinski rat između Kine i SAD-a počeo je jučer u 12:01 po istočnom američkom vremenu. Tada je Washington povećao carine na 34 milijarde dolara vrijedan uvoz iz Kine. Kako piše RTS, Peking je ekspresno odgovorio uvodeći smjesta kontracarine na uvoz robe iz SAD. Na listi američke robe koja će biti predmet odmazde su, između ostalog, soja, električni automobili i viski.

Kako stoji u izvještaju Produktne burze iz Novog Sada, najavljena kineska carina od 25% na američku soju utjecala je na cijenu ove uljarice. Ona je na burzi u Chicagu u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila 3%, a sojina sačma je pojeftinila 0,97%. 

Dodatne tarife SAD uvodi za dvije sedmice

Kako je predsjednik SAD Donald Trump rekao u četvrtak novinarima,  dodatne američke tarife na uvoz iz Kine u vrijednosti od 16 milijardi dolara, bit će uvedene za dvije sedmice. SAD su spremne da ciljaju dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza, a zatim još 300 milijardi dolara, ukoliko Peking ne popusti zahtevima Washingtona. Tako bi ukupan iznos kineske robe, koja je na udaru američkih tarifa, dostigao potencijalnih 550 milijardi dolara. To premašuje prošlogodišnji izvoz proizvoda iz Kine u SAD od 506 milijardi dolara.

Kina: SAD štete globanoj ekonomiji

List "China daily" je optužio Trumpovu administraciju da se "ponaša kao banda huligana", koja bi mogla nanijetu štetu globalnoj ekonomiji ukoliko je druge zemlje ne zaustave, dodajući da "ne trebaju postojati dileme u pogledu u odlučnosti Pekinga". Mondo navodi da kinesko Ministarstvo trgovine tereti američku stranu da je prekršila pravila. Svjetske trgovinske organizacije i da dodatne carine prijete globalnom trgovinskom sistemu i ugrožavaju oporavak svjetske privrede, kao i interese kompanija i potrošača.

Zaštita interesa

Podsjetimo, Kina je uvela carine na 25% od 128 vrsta roba koje uvozi iz SAD-a, uključujući svinjsko meso i vino, kao odgovor na povišene dažbine za uvozni čelik i aluminij, koje je u martu uvela administracija Donalda Trumpa, piše BBC. Peking je saopćio da mjere služe zaštiti kineskih nacionalnih interesa. Sa druge strane, Trump je uveo carinu na kinesku robu, dijelom i zbog navodne kineske krađe intelektualne svojine - prije svega, dizajna i ideja. 


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

SAD Kina Trgovinski rat Donald Tramp Peking Soja Svinjsko meso Vino


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]