Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o tlu
  • 06.07.2023. 18:00

Stiže prvi zakon EU o kvaliteti tla: Što čeka države članice?

Cilj je riješiti prijetnje kao što su erozija, poplave i klizišta, gubitak organskih tvari, salinizacija, kontaminacija, zbijanje, betonizacija i gubitak bioraznolikosti.

Foto: Ranka Vojnović
  • 665
  • 52
  • 0

Europska komisija je objavila Prijedlog prvog zakona o nadzoru tla kako bi ga zaštitila, obnovila i osigurala da se ono koristi održivo.

Cilj je obnavljanje zdravlja tla u državama članicama Europske unije do 2050. godine. Do 70 posto površina je kvalificirano da su u lošem stanju, a preko 80 posto sadrži ostatke pesticida, stoji u priopćenju Komisije. 

Resurs od kojeg ovisimo

Procesi degradacije se odigravaju prebrzo i gubimo resurs od kojeg ovisimo. Na njemu se odvija više od 25 posto bioraznolikosti i neophodno je za sprječavanje njegovog gubitka. Ključno je za osiguranje zdrave hrane i zdravlja ljudi. Degradacija utječe na poljoprivrednu proizvodnju, plodnost, zdravlje usjeva, njihovu otpornost na bolesti i štetnike, nutritivnu kvalitetu hrane.

Znanstveni dokazi pokazuju da se dalja degradacija događa zbog neodrživog upravljanja, urbanizacije, kontaminacije i prekomjerne eksploatacije, u kombinaciji s utjecajem klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih pojava. Gubici proizašli iz toga godišnje Uniju koštaju 50 milijardi eura.

Obaveze članica EU

Novi zakon ima za cilj rješavanje ključnih prijetnji ovom resursu u EU, kao što su erozija, poplave i klizišta, gubitak organskih tvari, salinizacija, kontaminacija, zbijanje, betonizacija i gubitak bioraznolikosti.

Provodit će se kroz etape, a započinje uspostavljanjem okvira za praćenje tla i procjenu situacije u članicama kako bi mogle poduzeti mjere za regeneraciju degradiranih područja. Održivo upravljanje će postati norma na razini Unije. Članice će morati definirati koje prakse trebaju provoditi upravitelji tla, a koje treba zabraniti jer uzrokuju degradaciju.

Zahtijevat će se identifciranje potencijalno kontaminiranih lokacija, obavljanje istraživanja lokacije i rješavanje neprihvatljivih rizika za ljudsko zdravlje i okoliš, čime se doprinosi stvaranju okoliša bez toksičnosti do 2050. Postoji preko tri milijuna potencijalno kontaminiranih lokacija širom EU koje su rezultat industrijskog zagađenja.

Prijedlog se upućuje na raspravu u Europski parlament i Vijeće.


Tagovi

Očuvanje zemljišta Zakon o zemljištu Degradacija zemljišta Tlo Očuvanje tla Zakon o tlu Degradacija tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]