Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnja
  • 03.01.2019. 11:00

Najbolje podloge za kalemljenje trešnje

Pri podizanju mladih zasada nameće se logično pitanje - na kojoj podlozi nabaviti sadnice trešnje? Stručnjaci kažu da se uglavnom koriste generativne, a nešto manje vegetativne podloge, dok su uvozne sadnice uglavnom na vegetativnim podlogama.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 11.740
  • 93
  • 0

U poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji došlo je do naglog povećanja površina pod trešnjom. Ta pojava uslovljena je dobrom cenom, ali i povećanom tražnjom plodova ekstra kvaliteta za izvoz i potrošnju na domaćem tržištu. Kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Danko Petrović, pri podizanju mladih zasada nameće se logično pitanje - na kojoj podlozi nabaviti sadnice trešnje? On dodaje da se najčešće koriste generativne, a nešto manje vegetativne podloge, dok su uvozne sadnice uglavnom na vegetativnim podlogama.

Divlja trešnja - podloga pogodna za plodna duboka zemljišta

Najznačajnija generativna podloga za trešnju je divlja trešnja (vrapčara) Prunus avium L. Ona se koristi na plodnim dubokim zemljištima jer je vrlo bujna i ima dobru kompatibilnost sa plemenitim sortama trešnje. Stabla kalemljena na tu podlogu redovno rađaju i veoma su dugovečna, ali nešto kasnije stupaju u period plodonošenja i berba i rezidba su otežane zbog velikih dimenzija krune. Preporučuje se nešto ređa gustina sadnje 250-350 sadnih mesta po hektaru (razmak sadnje 6-7m x 5-6m).

Magriva - pogodna za laka,kamenita i krečna zemljišta

Magriva ili rašeljka (Prunus mahaleb L.) kao podloga za trešnju koristi se na lakim, propusnim kamenitim i krečnim zemljištima. Ona ne podnosi teška zemljišta, visok nivo podzemnih voda, niti zadržavanje vode. U praksi se često dešava da se zasadi trešnje na magrivi podižu na neodgovarajućim zemljištima, pa zato dolazi do sušenja velikog broja biljaka. Magriva je osetljiva na virus šarke, nije kompatibilna sa nekim sortama trešnje (van, burlatova, hedelfingerova), kraćeg je životnog veka. U prvih 5 godina njena bujnost je veće nego kod divlje trešnje, a nakon toga se izjednačava. Stabla trešnje kalemljena na magrivu bolje podnose sušu, ranije prorode, ali su kraćeg veka od onih na podlozi divlja trešnja. Preporučuje se sklop 350-500 biljaka po hektaru.

Trešnja kalemljena na podlogu gizela 5 poslednjih godina u ekspanziji

Gizela 5 je vegetativna podloga za trešnju koja se razmnožava kulturom tkiva. Tokom poslednjih godina širi se u intenzivnim zasadima trešnje u Srbiji. Gizela 5 zahteva plodna i duboka zemljišta, ne podnosi teška i glinovita zemljišta. Osetljiva je na sušu i u našim uslovima ne može se gajiti bez sistema za navodnjavanje. Za podlogu gizela 5 zbog lošijeg ukorenjavanja neophodno je postaviti naslon u zasadu, otporna je na niske temperature, pa se može saditi i na nešto većim nadmorskim visinama. Ona ima dobar afinitet sa većinom gajenih sorata, prorodi u drugoj, a punu rodnost dostiže u petoj godini. Zbog ranog stupanja u period plodonošenja može doći do slabijeg vegetativnog prirasta, zbog manje lisne površine plodovi su manje krupnoće, ovaj nedostatak se otklanja jačom rezidbom a po potrebi i proređivanjem cvetova. Preporučuju se gusti sklopovi sadnje sa 800-1.000 biljaka po hektaru.

Gizela 6 je sličnih osobina kao i gizela 5. Otpornija je na sušu i uspeva i na manje plodnim zemljištima. Preporučuje se gustina sadnje 600-800 biljaka po hektaru.

Oblačinska višnja ima mnogo mana, a kolt osetljiva na rak korena i višak krečnjaka

Oblačinska višnja daje stabla male bujnosti. Njena stabla rano prorode, ali ona ima mnogo nedostataka: slabo ukorenjavanje, loš afinitet sa mnogim sortama, veliku produkciju izdanaka, pojavu pozne inkopatibilnosti. Stručnjaci ne preporučuju podizanje komercijalnih zasada na toj podlozi. S druge strane kolt je dosta bujna vegetativna podloga, koja dobro podnosi teža zemljišta, ali je osetljiva na rak korena i višak kreča u zemljištu. Sadi se u sklopu 300- 500 biljaka po hektaru.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Trešnja Kalemljenje Podloga Danko Petrović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.