Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 13.05.2015. 14:00
  • Varaždinska

Zaštita nasada koštičavoga voća

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 246
  • 11
  • 0

Od zadnje preporuke za nasade koštičavoga voća prošlo je trinaest dana. Većina koštičavih voćaka nalazi se u fenofazi BBCH 73. Za kraj tjedna odnosno četvrtak i petak najavljena je kiša, te obavještavamo poljoprivrednike da je potrebno izvršiti preventivnu zaštitu protiv šupljikavosti lista, krastavosti, pepelnice te plamenjače i hrđe (posebno na šljivama).

Pripravci za suzbijanje navedenih bolesti navedeni su u tablici. Preporučamo kontaktnim *sredstvima dodati neki od sistemičnih pripravaka**:

Djelatna tvar

Naziv

Kultura

Kaptan*

Merpan 80 WDG

Marelica, višnja

Captan 50, Captan 50 Wp

Šljiva, koštičavo voće

Folpet*

Futura

Šljiva

Mankozeb*

Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Cadillac 80 WP

Šljiva

Tebukonazol+

Trifloksistrobin **

Nativo 75 WG

Breskva, nektarina, šljiva, trešnja

Boskalid+

Piraklostrobin **

Signum

Koštičavo voće

Kinoksifen

Crystal

Breskva, nektarina, marelica

Preporučamo pregled nasada na prisutnost lisnih ušiju. U slučaju jačeg napada, primijenite Calypso SC 480, Confidor SL 200, Boxer, Kohinor 200 SL, Rogor 40, Chromgor, Teppeki 50 WG ili Pirimor WG.

Od 01. siječnja 2014. godine svi proizvođači dužni su se pridržavati načela integrirane zaštite, prema Tehnološkim uputama koja izdaje Ministarstvo poljoprivrede. Sukladno tome potrebno je pratiti ograničenja navedena za pojedina sredstva.

Prije primjene sredstava za zaštitu bilja svakako pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Otpadnu ambalažu zbrinite na propisani način.

Martina Borić dipl.ing.agr
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Koštičavo voće BBCH 73 Kaptan Piraklostrobin Šupljikavost lista Krastavost Pepelnica Plamenjača Hrđa Šljive Marelice Trešnje Višnje Nektarine Breskve Lisne uši Kohinor 200 SL Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]