Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka zaštita
  • 26.06.2015. 12:20

Mehanička sredstva za zaštitu od štetočina

Mehanička sredstva deluju vrlo ciljano i pomažu da se određene štetočine potpuno odbiju. Većina tih metoda poznata je generacijama. U vremenima napretka, one su smatrane staromodnima, možda i zato što su bile povezane s radom.

Foto: depositphotos.com,
  • 696
  • 27
  • 0

Zamke se postavljaju prvenstveno da bi se uhvatile voluharice. Njih možemo nabaviti u svim prodavnicama. U zamke se ubrajaju i čaše ukopane u zemlju u koje, kao nekada, hvatamo kornjače i naročito rovce, koji se više ne mogu osloboditi iz takve jame. Posude ispunjene pivom, u kojima se utope puževi, takođe se ubrajaju u trikove postavljača zamki. Vlažne vreće, lukavo poređane daske, veliko lišće i izdubljeni krompir, takođe, se pretvaraju u zasede u koje upadaju puževi, grčice i stonoge. Baštovan ih samo kasnije još mora pokupiti.

Mreže i kalajske folije su nam potrebne prvenstveno u slučaju kada od voćaka i bobičastog bilja, treba da odbijemo ptice. Međutim, životinje se brzo naviknu na lebdeće i svetlucave trake. Delotvornije su plastične mreže koje mogu da se nabave u specijalizovanim prodavnicama. Štetne povrtarske muve od biljaka možemo da odbijemo finim mrežama ili specijalnim flisom.

Mehanička sredstva zaštite nemaju neželjene učinke na ekosistem

Danas se u biobašti ponovo cene zamke, mreže i druga sredstva tog tipa jer nemaju neželjene sporedne učinke na ekosistem.

Lepljivi prstenovi i pojasevi su zamke namenjene onim insektima koji pužu po stablima (npr. mrazovci). U specijalizovanim prodavnicama mogu da se kupe različiti modeli. Lepljivi prstenovi moraju, krajem septembra, da se zavežu oko stabla, na visinu od 1 m. U to vreme ženke mrazovca počinju da pužu po stablu. Međutim, nažalost, ni jedan baštovan ne može da spreči da se u lepljivu zamku uhvate i korisne životinje koje pre početka zime traže zaštitu u pukotinama kore.

Lepljive pojaseve možete napraviti i sami od talasaste lepenke ili papira za pakovanje koji se na unutrašnjoj strani oblepi drvenom vunom. Izrežite široke trake i zatim ih zavežite oko stabla. Omotač od plastike celu će stvar učiniti otpornom na vremenske uticaje. Mnogi insekti će tu konstrukciju shvatiti kao zaštitno sklonište. Baštovan mora lepljive obruče češće da proverava i obnavlja. Pritom ima mogućnost spasavanja korisnih životinja kao što su, na primer, uholaže. U proleće se svi lepljivi prstenovi i pojasevi spaljuju.

Neka sredstva možete napraviti i sami

Okovratnik za kupusnjače možete napraviti sami. Okrugle ploče od lepenke premazane katranom zarežu se na jednom mestu do sredine a zatim se stave oko stabljika kupusnjača kao okovratnik. Na taj način se sprečavaju kupusne muve da na donjem delu stabljike polože svoja jajašca. Stabljike kupusnjača, takođe, možete premazati ilovastom smesom. Stvrdnuti premaz odbija kupusne muve.

Ograde od fine pletene žice oko povrtnih gredica štite od zečeva, ali moraju da budu visoke najmanje 80 cm da životinje ne bi mogle da ih preskoče. Specijalne ograde protiv puževa štite od tih proždrljivih parazita. Tako se mogu ograditi manje bašte ili pojedine gredice. U prodavnicama mogu da se nabave različiti modeli.

Ručni rad u malom vrtu može mnogo doprineti da se štetočine drže na odstojanju. Redovno skupljajte na primer, krompirovu zlaticu ili gusenice leptira kupusara. Ko redovno uklanja i uništava bolesno lišće (pepelnica, rđa) ili plodove, štiti biljke od zaraze.

U ručni rad se ubraja, prvenstveno, crevo za vodu čijim hladnim mlazom se sa biljaka uklanjaju vaši. Kod malog broja vaši moguće je ukloniti životinje s listova i zgnječiti ih prstima. Tako čuvamo druge žive organizme.

Biotehničke mere

Žute lepljive folije svojim tehničkim podražajem svetlucave žute boje ciljano mame određene insekte. Ploče premazane lepilom mogu da se nabave u prodavnicama. U bašti se pomoću njih lovi trešnjina muva, a u stakleniku prvenstveno štitasti moljci (bele mušice).

Feromonski mamci kobni su, naročito, za jabukinog, šljivinog i grožđanog smotavca. Mamci su preparirani seksualnim mirisima ženki, takozvanim feromonima. Muški leptiri namamljeni su s velikih udaljenosti tim sintetički pripremljenim mirisima. Pre nego što se mogu pobrinuti za razmnožavanje, svoju grešku plaćaju smrću na lepljivom mamcu. Ipak, ta smrtonosna igra je od većeg značaja za preduzetnički uzgoj voća nego za privatne bašte.

Foto: depositphotos.com, @Kosobu


Tagovi

Biobašta Zaštita bilja Lepljivi prstenovi Okovratnik za kupusnjače Feromonski mamci Biotehničke mere zaštite


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u