Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vjersko klanje
  • 18.09.2020. 15:00

Poljska planira zabraniti vjersko klanje životinja za izvoz

Poljska je jedan od najvećih europskih izvoznika halal i košer mesa, s isporukama većim od 70.000 tona, uglavnom u Izrael i Tursku.

Foto: Depositphotos/Zzvet
  • 123
  • 53
  • 0

Poljska planira zabraniti vjersko klanje životinja za izvoz, a država će dati odštetu proizvođačima koji su radi toga u gubitku, rekao je u četvrtak član vladajuće stranke u parlamentu.

Ova je zemlja jedan od najvećih europskih izvoznika halal i košer mesa, s isporukama većim od 70.000 tona u 2017. godini, uglavnom u Izrael i Tursku, pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva poljoprivrede.

Prema jevrejskim običajima za košer, odnosno islamskim za halal meso, životinja se mora zaklati brzim potezom noža i ispuštanjem krvi, što osuđuju aktivisti za prava životinja koji smatraju da je humanije uspavati ili omamiti je prije ubijanja.

Takvo klanje i dalje moguće za domaće tržište?

Vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) to želi ograničiti paketom zakona čiji je cilj poboljšanje dobrobiti životinja. No, kritičari smatraju kako samo žele privući birače na izborima 2023. godine, prenosi reuters.

Nakon cjelonoćne rasprave parlamentarnog odbora, kojoj su prethodili protesti poljoprivrednika u Varšavi, odbijen je amandman o zabrani ritualnog klanja za izvoz. Međutim, ono će i dalje biti omogućeno za plasman mesa na domaćem tržištu.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Parlament je takođe raspravljao o predloženim ograničenjima uzgajanja životinja za krzno i ​​korištenju divljih u cirkusima te dodatnim sredstvima za brigu o psima i konjima koji su radili sa sigurnosnim snagama.

Svađa u parlamentu

Ipak, čini se da je vladajući savez Poljske u rasulu jer je spor oko mjera za zaštitu životinja naglasio podjele u tom taboru, povećavajući mogućnost prijevremenih izbora, javljaju poljski mediji.

Spor oko promjena zakona o pravima životinja, na koje se gleda kao na privlačenje mlađih glasača, zaustavio je razgovore o revidiranju ministarstava i zaprijetio dubljim problemima za koaliciju.

Zastupnik PiS-a i ministar poljoprivrede Jan Krzysztof Ardanowski, otvoreno je kritikovao zakon i glasao je protiv. Njegovi istomišljenici kažu da će to otuđiti glasače u PiS-ovim ruralnim dijelovima i naštetiti poljoprivrednicima.

Zabrana halal i košer mesa krši zakone u EU?

U belgijskoj pokrajini Flandriji je, na primjer, halal i košer klanje zabranjeno. Nedavno je glavni advokata Suda Europske Unije, Gerard Hofan izjavio kako ovu zabranu treba ukinuti jer nije u skladu sa pravom EU.

Ova belgijska regija izglasala je zabranu klanja 2017. godine, pozivajući se na zabrinutost za dobrobit životinja, ali muslimanske i jevrejske grupe čije religije zabranjuju omamljivanje životinja odnijele su bitku na sudu.

Nova pravila kod klanja svinja, šta predlaže Europska komisija?

"Izuzetak u zakonu EU, tačnije omamljivanje životinja zbog vjerskih razloga se mora poštovati“, rekao je Hofan. "To je neophodno kako bi se životinje zaštitile u najvećoj mogućoj mjeri za vrijeme usmrćivanja istovremeno osiguravajući poštovanje slobode vjere i vjerskih uvjerenja", napisao je.

Hofan je rekao da je zemljama EU dopušteno pooštriti pravila o dobrobiti životinja, ali samo ako se ne zadire u srž dotične vjerske prakse, odnosno ritualno klanje. 

Osim Flandrije i belgijska regija Valonija je prošle godine sprovela zabranu klanja životinja bez omamljivanja, čime je automatski zabranjeno košer i halal meso, što je izazvalo burne reakcije u jevrejskoj zajednici i poređenja sa nacističkim progonom ovog naroda u Europi.


Tagovi

Poljska Klanje Košer meso Halal meso Vjersko klanje Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.