Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inflacija
  • 18.08.2023. 12:00

DZS: Usporava rast cijena u Hrvatskoj

Državni zavod za statistiku objavio je kretanje stope inflacije.

Foto: Maja Celing Celić
  • 276
  • 45
  • 0

Stopa inflacije je u srpnju iznosila 7,3 posto u odnosu na srpanj 2022. godine, dok je u odnosu na lipanj 2023. bila viša za 0,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Kako stoji u njihovim podacima, stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako osmi mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, ožujku 10,7 posto, travnju 8,9 posto, svibnju 7,9 i u lipnju 7,6 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 11,6 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,1 posto, za usluge 7,7 posto, dok je kod energije zabilježen pad za 1,8 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na lipanj 2023., cijene u kategorijama usluga te energije su porasle za po 1,7 posto, a u kategoriji hrane, pića i duhana za 0,43 posto. Istodobno, prema drugoj procjeni, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije pale su za 2,4 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023. u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku su bile više za 8 posto, dok su u odnosu na lipanj 2023. u prosjeku porasle 1,1 posto.


Tagovi

DZS Stopa inflacije Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić