Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.03.2015. 15:00
  • Krapinsko-zagorska

Zaštita voćaka prije kiše

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 2.804
  • 18
  • 0

Jabuke i kruške trenutačno se nalaze u fazi otvaranja vršnih pupova. Kiša, koju meteorolozi najavljuju za sredinu tjedna, mogla bi uzrokovati infekcije uzročnikom mrljavosti lista i krastavosti ploda jabuke (Venturia inaequalis) te kruške (Venturia pyrina). Zbog toga je prije oborina potrebno preventivno zaštititi voćke jednim od pripravaka na bazi bakra.

Pripravci koji su registrirani za tu namjenu su Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Kupropin, Cupracaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion i Champion Flow SC. Do infekcije voćaka može doći samo ako padne kiša, u protivnom, to se neće dogoditi.

Zbog toga preporučamo praćenje vremenske prognoze te ponavljamo, da zaštitu provedete samo ukoliko bude najavljena kiša i to dan ili dva prije očekivanih oborina. Za suzbijanje prezimljujućih oblika štetnika kao što su crveni pauk te lisne ili štitaste uši, bakrenom pripravku mogu se dodati mineralna ulja i to bijelo i mineralno svijetlo ulje ili se umjesto kombiniranja dva pripravka može koristiti gotov tvornički pripravak odnosno kombinacija bakrenog sredstva i mineralnog ulja poznatog i kao crveno ulje.

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo te u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS-om).

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način, što znači da je možete predati u tvrtki C.I.A.K. d.o.o., Gubaševo 47 c u Zaboku, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuka Kruška Otvaranje vršnih pupova Kiša Infekcije uzročnikom mrljavosti lista Krastavost ploda jabuke Pripravci na bazi bakra Bordoška juha Caffaro 20 WP Nordox 75 WG Neoram WG Champion Champion Flow


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]