Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Studij Održivog agroturizma u Rijeci
  • 06.09.2019. 10:30
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Studij Održivog agroturizma - uspješna kombinacija turizma i poljoprivrede

Na Veleučilištu u Rijeci lani je pokrenut novi stručni studij te su u prvoj generaciji upisana 24 studenta. Prijave za ovu godinu još traju.

Foto: Veleučilište u Rijeci
  • 982
  • 164
  • 0

Studij Održivog agroturizma je novi stručni studij Veleučilišta u Rijeci pokrenut prošle akademske godine, a trenutno je u tijeku upis druge generacije studenata. U prvoj generaciji upisana su 24 studenta, 20 redovnih i 4 izvanredna. Najveći dio nastave odvija se u prostorijama Veleučilišta u Rijeci na lokaciji Vukovarska 58. Ta visokoškolska ustanova već niz godina uspješno provodi studijski program Mediteranske poljoprivrede i vinarstva u Poreču polaznici kojeg su bili i mnogi danas uspješni istarski vinari i maslinari.

Program studija obogaćen je terenskom nastavom

"Studijski program Preddiplomski stručni studij Održivi agroturizam razvijen je u okviru Europskog projekta Razvoj stručnog studija održivog agroturizma kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir, sufinanciranog od strane Europskog socijalnog fonda. Program je razvijen na temeljima novog Standarda zanimanja Inženjer održivog agroturizma i Standarda kvalifikacije Stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer održivog agroturizma, koji su također razvijeni u okviru navedenog Projekta“, saznajemo od doc. dr. sc. Slavice Dudaš, voditeljice studija.

Program je obogaćen terenskom nastavom pa su studenti do sada obišli Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici gdje su sudjelovali u osnivanju i opremanju Tloznanstvenog laboratorija, zatim OPG Francišković u Begovom Razdolju i LAG-a Gorski kotar. Obavljena je terenska nastava u Vrtnom centru Viškovo, a posjetili su i Centar autohtnih proizvoda 'Primorsko-goranska Kašetica'. Na studiju Održivi agroturizam održana su brojna gostujuća izlaganja domaćih i stranih predavača. Za praktične vježbe koristi se novoosnovani biotehnički laboratorij u kojem su studenti provodili degustaciju raznih sorti jabuka, mikroskopiranje, prepoznavanje sjemena, destilacije eteričnih ulja i ostalo. Tijekom 2019. godine nastavljeno je opremanje Biotehničkog laboratorija za potrebe provedbe praktičnih vježbi.

Dosadašnji studenti zadovoljni programom

Anđela Cvjetković, studentica koja pomaže na majčinom OPG-u, podijelila je s nama svoja razmišljanja. "Prijenos znanja iz prakse onih koji se poljoprivrednim i nepoljoprivrednim djelatnostima bave na svojim gospodarstvima pokazao se kao dobar model s kojim su studenti zadovoljni. Kombiniranjem biotehničkih znanosti s osnovnim znanjima o poduzetništvu zaista pruža vrlo široku sliku o kompetencijama kojima je potrebno raspolagati za uspješno vođenje agroturističkog gospodarstva. Ono što je posebno zanimljivo je da je prva generacija studenata upisala studij s mnogo prethodno usvojenog praktičnog znanja u obiteljskim tvrtkama i gospodarstvima“, istaknula je Anđela.

Alma Cvjetković prepoznala je priliku: godinama se uspješno bavi uzgojem gastronomskih puževa

Eliana Zec Solina smatra da studij Održivog agroturizma uspješno kombinira dvije grane: turizam s jedne strane, i poljoprivredu, koja u Primorsko-goranskoj županiji ima iznimni potencijal, ali nije još dovoljno intenzivna. "Upravo zato mi je drago da je ovaj studij pokrenut u Rijeci. Nadam se da će svi koji završe studij svoje napore dodatno usmjeriti na razvoj okolišno i ekonomski održivog turizma temeljenog na lokalnim proizvodima te biti nosioci turizma iskonskih vrijednosti i autentičnih značajki", navela je Eliana.

Na osnovu istraživanja tržišta i analize podataka prikupljenih od anketiranih poslodavaca izrađeni su ishodi učenja na studiju. "S ciljem prikupljanja informacija o potrebnim znanjima i vještinama te o ključnim poslovima i samom poslovanju agroturističkih gospodarstava za potrebe razvoja studijskog programa, a u okviru Projekta posjećeni su agroturizmi u Hrvatskoj i u inozemstvu. Isto tako, profesori zaduženi za kreiranje studija su u okviru Projekta posjetili Sveučilište Aristoteles u Solunu te University of Shefield u Solunu koji u svojim studijskim programima imaju zastupljene module iz agroturizma te razmijenili informacije o iskustvima iz oblasti ruralnog turizma“, saznajemo od Veleučilišta u Rijeci.

Turizam, poljoprivreda i ekonomija, sažeti u jedno, pomažu stvoriti kompletnu sliku poslovanja

Klara Jurković dolazi iz obitelji koja se bavi uzgojem prepelica i prepeličjih jaja. “Odlučila sam upisati stručni studij Održivi agroturizam u Rijeci prvenstveno zbog toga što imamo OPG, a cilj mi je skupiti što više znanja kako bih pridonijela radu gospodarstva i boljem plasmanu te brendiranju proizvoda. Teme su razne - turizam, poljoprivreda i ekonomija, sažeti u jedno, pomažu nam stvoriti kompletnu sliku poslovanja. S obzirom da je ovo prva godina kako postoji studij, uočavam određeni potencijal za poboljšanje što je sasvim normalno i nimalo me ne demotivira u radu. Praktičnim zadacima i samom praksom pruža nam se uvid u realno stanje, a primjenom stečenih znanja već na prvoj godini, mogu pomoći razvoju obiteljskog posla. Veselim se daljnjem učenju i primjeni novostečenih vještina”, kaže Klara.

Prepeličja jaja kao afrodizijak? Tko ne proba, ne može znati. OPG Jurković nema dvojbi

Važno je napomenuti da studenti mogu davati prijedloge za poboljšanje, ukazivati na propuste i ocijenjivati rad profesora u godišnjoj evaluaciji rada profesora koja se provodi kroz anketiranje studenata, a s ciljem osiguravanja kvalitete studija, saznajemo od strane Veleučilišta.

Pri izradi ovog stručnog studijskog programa, jedno od bitnih polazišta bili su programi sličnih studija na inozemnim visokim učilištima uz postizanje specifičnih zahtjeva okruženja. Ovo je novi studijski program kreiran po principima HKO-a, stoga ga nije moguće usporediti sa sličnim programima u Hrvatskoj. „Koncepcija trogodišnjeg Preddiplomskog stručnog studija Održivog agroturizma omogućuje studentima jednostavnu pokretljivost s odgovarajućim stručnim studijima agroturizma preddiplomskih i diplomskih studijima iz zemlje i inozemstva. Osnova studijske mobilnosti je ECTS sustav bodovanja nastavnih studija. Veleučilište u Rijeci potpisnik je Erasmus povelje i potpisani su ugovori o suradnji sa institucijama sa sličnim programima“, doznajemo od voditeljice preddiplomskog stručnog studija Održivi agroturizam, gospođe Dudaš.

Prijave i upisi u jesenskom upisnom roku su do 17. rujna

"U ljetnom upisnom roku tekuće godine upisano je ukupno 16 novih studenata, od toga je 15 redovnih i 1 izvanredni student. Situacija s upisima je slična kao i na drugim učilištima. Mislim da je situacija prihvatljiva, mada se ne može govoriti o nekoj mirnoći ili prevelikom zadovoljstvu kada se govori o broju upisanih studenata. Ustvari, situacija općenito zahtjeva niz aktivnosti u smjeru rada na prepoznatljivosti, rastu kvalitete, marketingu vezano uz studij i ostalome“, ističe.

Planirana upisna kvota je 25 redovnih i 15 izvanrednih studenata. Prijave i upisi u  jesenskom upisnom roku su do 17. rujna 2019. u 14:59. Za kandidate koji su maturirali prije 2010. godine ostala su 4 mjesta za izvanredni studij, a prijave za preddiplomske stručne studije predaju se od 2. do 6. rujna 2019. i to isključivo osobno u uredovno vrijeme studentske referade.


Tagovi

Održivi agroturizam Studij Veleučilište u Rijeci Doc.dr.sc. Slavica Dudaš


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]