Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinari Istre
  • 19.12.2019. 13:30
  • Primorsko-goranska, Krasica

PZ Maslinari Istre ujedinila 66 proizvođača, a konfin spojio Hrvatsku i Sloveniju

Poljoprivredna zadruga promovirala je zajednički brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićen oznakom izvornosti Istra pod imenon 'konfin'. Konfin je u Istri, ali i šire, poznata riječ za granicu ili nešto što razgraničuje neki teritorij, no istarski maslinari odlučili su da ta riječ neće značiti razdvajanje, nego spajanje.

Foto: Arhiva PZ Maslinari Istre
  • 853
  • 36
  • 0

Osnivanje Poljoprivredne zadruge Maslinari Istre polazi od ideje i inicijative hrvatskih i slovenskih maslinara s istarskog poluotoka. U veljači 2019. godine zajedničkim radom registrirana je oznaka na razini Europske unije - ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra sa zaštićenom oznakom izvornosti.

S ciljem daljnje valorizacije teritorija i proizvoda, te stvaranja pretpostavki za održivi razvoj maslinarstva, istarski su maslinari odlučili napraviti i korak dalje. Naime, u suradnji sa Istarskom županijom, Upravnim odjelom za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, u kolovozu su osnovali Poljoprivrednu zadrugu Maslinari Istre koja danas okuplja 66 zadrugara - maslinara s područja cijelog istarskog poluotoka. Na čelu je upraviteljica Katja Gašparini, a sjedište Zadruge je u Krasici.

Maslinarima osigurane mnoge pogodnosti

"Važnost i uloga PZ-a Maslinari Istre je prije svega u zajedničkom unaprijed definiranom otkupu maslina uz povoljnije cijene prerade i proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićene oznake izvornosti Istra vrhunske kvalitete, njenoj valorizaciji i zaštiti na tržištu. Maslinarima su osigurane brojne pogodnosti poput prodaje i marketinga ekstra djevičanskog maslinovog ulja Istra, sudjelovanja na sajmovima i natjecanjima, podrška u agrotehničkom dijelu, praćenje nasada maslina uz savjete oko zaštite, rezidbe i ostalih aktivnosti u masliniku.

Konfin, zajednički brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićen oznakom izvornosti Istra

Tu su i povoljniji uvjeti oko nabave sadnica i repromaterijala te su, uz sve navedeno, osigurane i edukacije namijenjene samim maslinarima. Uz redovite radne sastanke Zadruga pokušava naći rješenje za tekuću problematiku maslinara“, doznajemo iz Zadruge.

Brend 'konfin' kao simbol zajedništva

Poljoprivredna zadruga Maslinari Istre promovirala je zajednički brend ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićen oznakom izvornosti Istra pod imenon 'konfin'. Konfin je u Istri, ali i šire, poznata riječ za granicu ili nešto što razgraničuje neki teritorij, no istarski maslinari odlučili su da ta riječ neće značiti razdvajanje, nego spajanje. Sam brend 'konfin' govori o tome kako su maslinari odlučili izbrisati granice (istarski konfin) i zajedno nastupati.

Osim toga, vrijednost samog značenja leži u poziciji Istre koja se nalazi na samoj sjevernoj granici uzgoja maslina i zbog toga daje svoj maksimum, a sve je to vidljivo iz rezultata koje istarska ulja postižu na svjetskoj razini. Naime, već peti put Istra je proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta. Vizualni identitet i sam brend potpisuje mladi tim Over studija iz Brtonigle.

Teže visokokvalitetnom proizvodu

"Cilj je proizvesti visokokvalitetan proizvod, više cjenovne kategorije i postići njegovo značajno pozicioniranje na tržištu. Ova je godina zbog smanjenog prinosa bila vrlo izazovna po količinama te se preradilo nešto više od 50.000 kg maslina i proizvelo oko 7.000 l vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja zaštićene oznake izvornosti Istra.

Na EU razini zaštićeno i ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra"!

U ponudi su 4 vrste proizvoda, kupaža raznih sorti, monosortna ulja autohtonih istarskih sorti istarske bjelice i buže te maslinovo ulje iz ekološkog uzgoja“, ističe upraviteljica Katja Gašparini koja je posebno naglasila važnost sudjelovanja Istarske županije, Upravnog odijela za poljoprivredu, Klastera istarskih maslinara i Agrolagune kao strateškog partnera jer je Zadruzi osigurala kapacitete za preradu, skladištenje i čuvanje prerađenog ulja.

"Važnost udruživanja je za zajednicu velika jer potiče mala poljoprivredna gospodarstva da se ne boje tržišta, da naprave korak dalje i smognu hrabrost plasirati proizvode u jednu cjelinu. Zadrugari zaista mogu uživati u brojnim pogodnostima koje zadruga pruža“, smatraju članovi PZ Maslinari Istre koji su ipak svjesni i mnogih izazova koji su pred njima.


Tagovi

Zadruga PZ Maslinari Istre Konfin Katja Gašparini Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]