Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 14.10.2013. 08:32

Borba za povlašteni izvoz u zemlje CEFTA-e

Negativne ekonomske posljedice po izvoz, nastale izlaskom Hrvatske iz CEFTA-e, pokušavaju se ublažiti pregovorima o osiguranju tradicionalne trgovine

Foto: wikipedia.com
  • 342
  • 30
  • 0

Hrvatske tvrtke izgubile su ove godine čak 570 milijuna kuna prihoda na tržištima zemalja CEFTA-e, i to najviše u Crnoj Gori te u Srbiji. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je izvoz u članice CEFTA-e, odnosno Srbiju, Crnu Goru, BiH, Makedoniju, Albaniju i Moldaviju, bio vrijedan 7,827 milijardi kuna. Izvoz u BiH, najveće hrvatsko tržište u okviru CEFTA-e, smanjen je za 65 milijuna kuna. Gubici bi bili i veći da hrvatske kompanije nisu uoči ulaska u EU, u zemljama CEFTA-e uskladištile veće količine robe.

U istom razdoblju prošle godine, vrijednost izvoza bila je 8,397 milijardi kuna. Pritom je najveći pad zabilježen na tržištu Crne Gore gdje se izvoz smanjio s lanjskih 760 milijuna kuna na ovogodišnjih 429 milijuna. U Srbiju su hrvatske tvrtke ove godine izvezle 1,46 milijardi kuna, što je 230 milijuna kuna manje nego prošle godine.

Pregovori EK i članica CEFTA-e o osiguranju tradicionalne trgovine

Komisija je krenula u pregovore o osiguranju tradicionalne trgovine isključivo zbog Hrvatske, jer su svjesni poteškoća s kojima je suočena hrvatska prehrambena industrija nakon izlaska iz CEFTA-e. "Konačan cilj je osigurati da se povlaštena koncesija utemeljena na tradicionalnoj trgovini između Hrvatske i njezinih partnera iz CEFTA-e, prenese u sporazume koje EU potpisuje sa zemljama zapadnog Balkana. Mišljenja partnera iz EU-a razilaze se u pogledu toga je li navedena prilagodba isključivo tehničke naravi. No, Komisija je odlučna u provedbi prilagodbe kako bi se osigurao nastavak tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-e", zaključila je Komisija.

Radi se na tome da se dogovori režim sa susjednim zemljama, koji domaće tvrtke neće staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na vrijeme kada Hrvatska nije bila članica EU-a. Međutim, pregovori Komisije s pojedinim članicama CEFTA-a, prvenstveno BiH, ne idu glatko. Naime, BiH ne želi prihvatiti načelo zadržavanja tradiconalnog opsega trgovine između EU-a i članica CEFTA-e nakon ulaska Hrvatske u EU. Susjedna država odbija pregovarati jer je nezadovoljna što Komisija polazi od stava da odmah treba vratiti režim koji je vrijedio za hrvatske tvrtke do 1. srpnja. Ako se to i ispregovara, kvote za povlašteni izvoz neće pripadati isključivo Hrvatskoj, nego svim članicama EU-a, no, procjenjuje se da će ih koristiti uglavnom Hrvatska s obzirom na blizinu s BiH i dugu tradiciju hrvatskih kompanije na tom tržištu.

Naravno da poslovni interes bilo koje zemlje CEFTA-e nije ekskluzivno se složiti s ovim zahtjevima, jer je to velika prilika da njihova prehrambena industrija postane kompetitivna i poveća svoj udio na postojećem tržištu, na primjer Srbija bi mogla proširiti svoje tržište u BiH. Također, hrvatski ulagači bi sada mogli prebaciti svoju proizvodnju u zemlje CEFTA-e kako bi nastavile egzistirati na tom tržištu, ukoliko svi sporazumi propadnu. Kompanije kao što su Agrokor, Kraš, i Atlantic Trade, već su se pripremile za ovu neizbježnost, a to možemo vidjeti i na primjeru Kraševe tvornice u Prijedoru, BiH.

Foto: wikipedia.com


Tagovi

CEFTA Izvoz Izvoz Crna Gora Srbija BiH Trgovina Prehrambena industrija Agrokor Kraš Kraš

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]