Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Položaj poljoprivrednika
  • 13.07.2017. 14:00

Dugovanja u poljoprivredi namirit će se iz klirinškog duga

Predložen je i niz olakšica te dodatnih potpora poput povoljnih kredita, ali i nova zakonska riješenja. Vlada FBiH planira i osigurati sredstva za malinare, po uzoru na USK.

Foto: Pixabay/PublicDomainImages
  • 1.658
  • 102
  • 0

Održan je sastanak federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića sa ministrima i predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava za poljoprivredu.

Na sastanku su razmatrani zaključci koje je Federalni parlament donio na tematskoj sjednici o poljoprivredi s ciljem poboljšanja položaja poljoprivrednika.

"Kroz zaključke nastojimo da osiguramo više sredstava za poljoprivredu jer ih u federalnom budžetu, nažalost, nema dovoljno. Jednim od zaključaka Vlada Federacije zadužuje se da u 2017. osigura sredstva iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi. Predložili smo i niz olakšica i dodatnih potpora poput povoljnih kredita, ali i nova zakonska riješenja neophodna da se urede pojedine oblasti poljoprivrede", izjavio je nakon sastanka Dedić.

Potrebna intenzivnija saradnja

Ministar Dedić je istakao da će brojni zaključci biti provođeni u koordinaciji sa nižim nivoima vlasti.

"Nažalost, Bosna i Hercegovina nema ministarstva poljoprivrede na državom nivou i taj nedostatak nadoknađujemo kroz redovne sastanke s ciljem koordinacije politika i strategija. U narednom periodu inicirat ću još više sličnih susreta. Potrebna nam je što intenzivnija saradnja da zajednički dogovorimo konkretne mjere podrške našim poljoprivrednicima", kazao je.

Osigurati dodatna sredstva za malinare

Poseban naglasak stavljen je na položaj malinara.

"Jedan od zaključaka Parlamenta govori da će u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu Vlada Federacije, kantonalne vlade, gradovi i općine osigurati dodatna sredstva za malinare. Ovaj zaključak je kao prva počela provoditi Vlada Unsko-sanskog kantona koja je prošle sedmice u dogovoru sa proizvođačima zagarantovala najnižu otkupnu cijenu od 2,5 KM. Smatram da je ovo dobar prijedlog, te da bi slične mjere trebali usvojiti i ostali kantoni", zaključio je Dedić.

Foto: Pixabay/PublicDomainImages


Tagovi

Cijena maline Poboljšanje poljoprivrede Klirinški dug Otkup maline Krediti za poljoprivredu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

29


Glasova: 10

Da 34,5%

Glasova: 14

Ne 48,3%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete