Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihomir Jakovina
  • 02.10.2015. 16:55

Jakovina u posjetu Istarskoj županiji

Ministar Jakovina će tokom subote istarskim maslinarima dodijeliti oznake izvornosti za maslinovo ulje, otvoriti Lovački dom u Vižinadi te pustiti u rad uređaj za pročišćavanje voda u Premanturi.

  • 258
  • 38
  • 0

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetit će u subotu 03. listopada 2015. godine, Istarsku županiju te tom prilikom prisustvovati trima događajima. Najprije će u naselju Premantura-kamenjak Paredine u 10:00 sati, zajedno s direktorom komunalnog poduzeća Albanež d.o.o., Edom Krajcarom pustiti u probni rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Premantura. Ukupni kapacitet uređaja je 8.400 ES, a gradnja je počela u rujnu 2014. godine.

Pročišćivač otpadnih voda u Premanturi

Izgradnjom uređaja Premantura, omogućeno je puštanje u rad novoizgrađenog podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda ukupne dužine 1.043 m, s podmorskom dionicom dugom 998 m, putem kojega se pročišćena otpadna voda ispušta na dubinu od 38,80 m. Izgradnja uređaja za pročišćivanje otpadnih voda Premantura, omogućit će priključenje 6.900 m kanalizacije na području istoimenog naselja, putem kojih će se otpadne vode naselja sakupljati i transportirati od njega te eliminirati dosadašnji neučinkoviti havarijski ispust u kampu Stupice.

Zemljopisne oznake izvornosti maslinovom ulju Klastera istarskih maslinara

Nakon toga ministar će u 13:00 sati u Centru za razvoj maslinarstva Istarske županije u Vodnjanu, Ulica 1. Maja 1a, dodijeliti certifikate i prve zemljopisne oznake izvornosti Istarsko Ekstra djevičansko maslinovo ulje, maslinarima, članovima Klastera istarskih maslinara.

Značaj registracije i zaštite naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda jednom od oznaka, osigurava prepoznatljivost tog proizvoda i svrstava ga u višu cjenovnu kategoriju, a što za proizvođača znači bolju pozicioniranost na tržištu i veći dohodak, štiti naziv proizvoda od svake zlouporabe i narušavanja ugleda registriranog i zaštićenog proizvoda. Također, prepoznatljivost proizvoda povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi, a što doprinosi jačanju turističke ponude, ali i održivom razvoju ruralnih područja.

Novi prostori Lovačke udruge Fazan Kaštelir-Vižinada

I treća ministrova postaja bit će Vižinada u kojoj će prisustvovati svečanoj sjednici općine koja će se održati u 15:00 sati u dvorani Zajednice Talijana, na 2. katu, Maštelići 2. Tom će prigodom dodijeliti općinska priznanja. Nakon sjednice, u Vižinadi će u 16:00 sati otvoriti Lovački dom Fazan. U sklopu toga dodijelit će plakete i odlikovanja drugog reda te zahvalnice za rad na projektu izgradnje Lovačkog doma, Lovačkog saveza Istarske županije. Neto površina doma iznosi 340 m2, a za njegovu gradnju dobiven je kredit od Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizama Istre u iznosu od pola milijuna kuna. Dom će koristiti i njime gospodariti oko 130 članova Lovačke udruge Fazan Kaštelir-Vižinada.


Tagovi

Tihomir Jakovina Istarska županija Pročistač Otpadne vode Premantura Kamenjak Paredine Albanež d.o.o. Edo Krajcar Probni rad Podmorski ispust Kamp Stupice Vodnjan Oznake izvornosti Maslinovo ulje Klaster Istarski maslinari Vižinada Lovačk


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]