Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova šumarija
  • 02.12.2015. 17:40

Obnova šumarija od posebne državne skrbi

Sufinancirat će se obnova šest zgrada šumarija na područjima od posebne državne skrbi. Šumarije će se obnoviti novcem iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

  • 662
  • 19
  • 0

Početkom ove godine, Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti je objavio javni natječaj za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada na koji su se javile i Hrvatske šume. Natječaj je prošao, a dobivenim sredstvima sufinancirat će se obnova šest zgrada šumarija na područjima od posebne državne skrbi. Šumarije će se obnoviti novcem iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Sufinanciranje obnove zgrada

Kada je krajem siječnja Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti objavio natječaj za sufinanciranje energetske obnove nestambenih objekata, ukazala se prilika obnoviti zgrade pojedinih šumarija koje su nerijetko stare više desetaka godina i koje su u vrlo lošem stanju, što utječe na učinkovitost radnika, kao i na njihovo zdravlje. Na zahtjev Uprave Društva, direktor Sektora Plana, analize i informatike Damir Klobučar ispitao je mogućnosti i moguće pravne detalje cijeloga postupka.

Prihvaćena ponuda Hrvatskih šuma

S obzirom da su sredstva, između ostaloga, osigurana i za trgovačka društva, nije postojala prepreka za Hrvatske šume d.o.o. u sudjelovanju u ovome programu. Uprava društva prepoznala je važnost ovoga programa te su dali odobrenje za prikupljanje dokumentacije tražene u natječaju. Sredinom lipnja, od FZOEU-a je stigla obavijest kako je prihvaćena ponuda Hrvatskih šuma te kako će Fond sudjelovati odobravajući subvenciju u visini od 75,90% opravdanih troškova, a najviše u iznosu od 1.400.000 kuna.

Konačno, u rujnu je potpisan Ugovor s odabranim ponuditeljem s pripadajućim troškovnikom i rekapitulacijom troškova.

Šumarija Bilje u dvorcu Eugena Savojskog

Prvotni plan Hrvatskih šuma bio je obnoviti čak 11 zgrada šumarija te su se u prvome rasteru našle zgrade šumarija Baranjsko Petrovo Selo, Darda, Novska, Ivanska, Gospić, Otočac, Korenica, Udbina, Josipdol, Bilje i Topusko, a ukupna vrijednost cijeloga projekta u tome bi slučaju bila 3.474.076 kuna.

No s obzirom na uvjete u natječaju, odlučeno je kako će Hrvatske šume ići sa jednim programom koji će obuhvatiti obnovu šest šumarija, Udbina, Topusko, Korenica, Ivanska, Otočac te Bilje. Neke od tih šumarija su u iznimno lošem stanju, a neke bi uskoro trebale izgubiti trenutni prostor u kojem obavljaju svoju djelatnost. Najbolji primjer je šumarija Bilje, UŠP Osijek koja je trenutno smještena u dvorcu Eugena Savojskog, a koji je predviđen za prodaju.

Šumarije su natječaj jedva dočekale

Kako su Hrvatske šume u vlasništvu objekta u samome centru Bilja, a koji nije u funkciji i koji se treba urediti za potrebe šumarije, natječaj FZOEU-a je došao kao naručen. Slično je sa šumarijom Topusko, UŠP Karlovac koja je trenutno smještena u pomoćnoj zgradi šumarije Gvozd. Nedavno je kupljena nova zgrada, dvokatnica na kojoj su već počeli prvi radovi na uređenju. Šumarija Topusko ima u vlasništvu još jedan objekt izgrađen od drva, no taj objekt u potpunosti ne odgovara energetskoj učinkovitosti jer je u vrlo lošem stanju, stoga je isplativije bilo uzeti novi objekt i prilagoditi ga svim potrebnim certifikatima.

Obnova je krenula i u šumariji Ivanska gdje će radovi najvjerojatnije biti završeni do zaključenja ovoga boja časopisa. Šumarija će iz sredstva Fonda obnoviti fasadu te kompletnu stolariju, vrata i prozore na cijeloj zgradi. Do kraja listopada počet će i radovi na šumariji Otočac gdje će se uređivati pročelje zgrade koja se nalazi u jezgri ovoga ličkoga mjesta. Pored pročelja obnovit će se i kotlovnica kako bi toplinska energija imala veću učinkovitost te krovište zgrade koje je u lošem stanju. Zbog loših vremenskih uvjeta radovi još nisu krenuli na šumariji Udbina koja će novcem iz Fonda obnoviti fasadu.

Prilikom obnove gleda se i energetska učinkovitost

Prema potpisanom ugovoru, predmet rekonstrukcije na zgradi šumarije Korenica bit će poboljšanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, obnova fasade te spuštanje stropa sa toplinskom izolacijom prema tavanu. Ovim zahvatima očekuje se ušteda toplinske energije za 68,01%, a planirani završetak radova je kraj listopada.

Zanimljivo, projekt obnove zgrada šumarija Hrvatskih šuma radi povećanja energetske učinkovitosti prema kvaliteti je bio peti ocijenjeni projekt od 205 njih koliko ih je zadovoljilo uvjete natječaja od 486 prijavljenih podnositelja zahtjeva.

Ukupna vrijednost projekata je 348,3 milijuna kuna

Ukupna vrijednost svih projekata koji su prošli na natječaju iznosi 348,3 milijuna kuna, dok će FZOEU sudjelovati u projektima sa 115,9 milijuna kuna, od čega sredstvima pomoći u iznosu do 85,3 milijuna kuna, a sredstvima subvencije u iznosu od 30,6 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost investicije obnove šest šumarija iznosit će 1.8 milijun kuna, dok fond sudjeluje sa spomenutih 75,90%. Kao što se može vidjeti iz priloženoga, Hrvatske šume su prijavom na natječaj FZOEU-a napravile izvrstan posao, kojim će se riješiti problem neadekvatnih zgrada šumarija te će se poboljšati radni uvjeti za više od stotinu radnika.

Autor: Goran Vincenc


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Javni natječaj Obnova šumarija Fond za zaštitu okoliša Hrvatske šume Energetska učinkovitost Damir Klobučar FZOEU UŠP Osijek UŠP Karlovac Šumarija Ivanska