Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija
  • 20.12.2015. 15:20

Evo kako životinje vide!

Stručnjaci na sveučilištu u Velikoj Britaniji osmislili su softver pomoću kojeg je je svijet moguće vidjeti u bojama u kojima ga vide druge životinjske vrste.

Foto: pixabay.com/treehugger.com
  • 784
  • 42
  • 0

U životinjskom svijetu boje imaju izrazito važnu ulogu. Ona služi kao signal potencijalnim partnerima ili partnericama, pruža zaštitu od predatora pa čak pomaže identificirati izvore hrane. Ali živi svijet i boje u njemu svaka životinjska vrsta drugačije vidi.

Ljudi i primati staroga svijeta osjetljivi su na primarne boje, kao što su plava, zelena i crvena, dok su ostali sisavci osjetljivi samo na plavu i žutu. Istovremeno, ptice, gmazovi, vodozemci i mnogi kukci vide u četiri ili više primarnih boja, a mogu vidjeti i u ultraljubičastom rasponu, koji mi, osim korištenjem kamera, ne možemo vidjeti.

Znanstvenici na Sveučilištu Exeter u Velikoj Britaniji razvili su besplatni softver koji nam omogućuje gledati očima životinja, na način da prilagođava boje pojedinom spektru na koji je pojedina vrsta osjetljiva, prenosi magazin treehugger.com.

Donja slika slijeva pokazuje kako cvijet vidimo mi, a s desna kako ga vide pčele. Smatra se da su cvjetovi u UV spektru osobito upečatljivi kako bi bili prepoznatljivi pčelama i ostalim oprašivačima.

Slika lijevo - kako cvijeće vidimo mi, slika desno - kako cvijeće vide pčele

"Digitalni fotoaparati su moćni alati za mjerenje boja i uzoraka u prirodi, ali do sada je bilo teško koristiti digitalne fotografije za dobivanje točnih i pouzdanih mjerenja boja. Naš softver omogućuje da kalibriramo kamere kako bismo mogli dobiti slike i vidjeti svijet kako vide druge životinjske vrste", smatra glavni voditelj istraživanja dr. Jolyon Troscianko.

Korisnici softvera mogu izabrati vrstu putem padajućeg izbornika te dobivaju upute na koji način kalibrirati postavke kamere za dobivanje željenih fotografija. Nakon što je fotografija snimljena, ona se sprema na korisnikovo računalo i softver ga kalibrira, odvaja boje u slojevima, primjenjuje UV filter ako je potrebno, a zatim stvara sliku koja izgleda kako bi ju vidjela specifična vrsta.

Slika lijevo - kako vide ljudi, slika desno - kako vidi gušter

Foto: pixabay.com/treehugger.com


Tagovi

Softver Tehnologija Fotografija Boje UV filter


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.