Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklaža
  • 07.11.2018. 08:00

Uvođenje depozitnog sistema moguće, ali nije lako

U Srbiji se reciklira duplo više ambalažnog otpada nego pre pet godina, a tome su doprinela i pojedina komunalna preduzeća.

Foto: Pixabay / Shirley810
  • 107
  • 4
  • 0

Svaki stanovnik Srbije dnevno proizvodi kilogram otpada. U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da se reciklira duplo više ambalažnog otpada nego pre pet godina. Tome je doprinela činjenica da mnoga komunalna preduzeća u lokalnim samoupravama otkupljuju ambalažni otpad i od građana i od kompanija, da bi ga kasnije preprodali.

Moguće uvođenje depozitnog sistema

Trenutno se u 44 lokalne samouprave u Srbiji sprovodi primarna separacija, a direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže za agenciju, a prenose Novosti,  da se razmišlja o uvođenju novog, depozitnog, sistema: "Građani bi mogli da ambalažu koju iskoriste odnesu nazad u supermarket ili na mesta gde bi bili instalirani posebni uređaji i da dobiju novac za tu ambalažu. To bi motivisalo sve kategorije stanovništva da odgovorno upravljaju ambalažnim otpadom. Tako ćemo izbeći da ambalaža završi na deponiji ili, ono što je još gore, u prirodi, već će ona završiti natrag u sistemu. Na taj način građanin koji vraća ambalažu dobija sredstva, reciklažna industrija dobija sirovinu, a životna sredina ostaje čistija i zdravija".

Dodaje da bi ovakav sistem mogao da duplira ciljeve reciklaže u Srbiji, ali da je to veliki korak koji nije tako lako uvesti, i koji će prvo morati da bude "na probi".

14 razloga zbog kojih ćete početi sa reciklažom, ako već niste!

JKP Medijana Niš pokretač inicijativa

JKP Medijana Niš je od 2005. godine do danas pokretalo različite inicijative, kako na unapređenju primarne separacije, tako i na uključivanju principa cirkularne ekonomije u oblasti upravljanja otpadom. Jedna od njihovih najbitnijih inicijativa bila je realizacija projekta prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske, koji je sa više od pola miliona evra finansirala EU.

"JKP Medijana Niš i opština Pernik iz Bugarske radili su na realizaciji projekta u okviru koga su nabavljene kante za odvojeno prikupljanje otpada. Nabavili smo 18.300 kanti, koje smo besplatno podelili građanima Niša koji žive u induividualnom stanovanju i na taj način smo pokrenulli zamajac primarnoj sepraciji u Nišu", rekla je direktorka Centra za zaštitu životne sredine JKP Medijana Sonja Popović.

Soptvenim novcem kupili su i kamion za prikupljanje ovakve vrste otpada, a ujedno su obučavali građane da papir, staklo, plastika, metal, mogu dalje da se recikliraju i iskoriste. Rade i na otvaranju sakupljačke stanice u 2019. godini, gde će Nišlije, bez naknade, moći da odlože otpad. U planu je i otkup ambalažnog otpada od domaćinstava.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Reciklaža Ambalažni otpad Otkup otpada Sonja Popović JKP Medijana Niš Filip Radović Agencija za zaštitu životne sredine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃