Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 27.02.2022. 15:00

EU bez dogovora o zakonu koji treba sprečiti uvoz proizvoda povezanih sa krčenjem šuma

Između ostalog, nacrt predloga zakona prvi put uvodi zahtev da kompanije koje prodaju određene proizvode moraju dokazati da oni ne potiču iz iskrčenih šuma.

Foto: Depositphoto/guffoto
  • 130
  • 97
  • 0

Države članice EU ne slažu se oko detalja predloga usmerenog na sprečavanje uvoza proizvoda u Evropu koji su povezani sa krčenjem šuma. Istovremeno je veliki pritisak Francuske, koja je zahtev postavila kao glavni prioritet tokom svog rotirajućeg predsedavanja EU. 

Prema njemu, novi zakon treba garantovati da proizvodi koje građani kupuju, koriste i konzumiraju na tržištu EU ne doprinose globalnom krčenju i degradaciji šuma.

Kako izveštava Euractiv nacrt predloga zakona o krčenju šuma Evropske komisije, koji je predstavljen još u novembru 2021. godine, prvi put uvodi zahtev da kompanije koje prodaju određene proizvode moraju dokazati da oni ne potiču iz iskrčenih šuma. Podsećamo, glavni uzrok krčenja šuma je ekspanzija poljoprivrednog zemljišta radi proizvodnje soje, palminog ulja, govedine, kafe i drugog. 

Dok ministri zaštiti životne sredine vode brigu o novom zakonu, francusko predsedavanje Evropskim većem zatražilo je od ministara poljoprivrede mišljenje o nizu ekosistema koje zakon treba zaštititi, listu proizvoda koje treba pokrivati i kako se posvetiti borbi protiv degradacije i krčenja šuma.

"Postoje slučajevi u kojima može biti opravdano primeniti naše standarde proizvodnje na uvoz", izjavio je Januš Vojčehovski, poverenik EU za poljoprivredu. Kako dodaje, sasvim je logično da zemlje imaju pitanja o implementaciji odredbi, s obzirom na to da su pregovarači na početku razgovora i rada na tekstu.

Različite reakcije država članica

Predlog je naišao na podršku nekoliko država, uključujući Nemačku i Austriju, a neke su tražile da uredba ide korak dalje.

Kipar je predložio uključivanje starih šuma, dok su Nemačka, Finska i Litvanija podržale ideju proširenja liste roba na koje se zakon odnosi na proizvode poput soje, palminog ulja, govedine i kafe.

"Vreme je da se EU uozbilji u osiguravanju posvećenosti očuvanju šuma i da ne ubrzavamo krčenje šuma", izjavio je nemački ministar poljoprivrede, Džem Uzdemir.

Ali, nisu sve zemlje članice bile oduševljene predlogom, a posebno su bile kritične skandinavske zemlje. Dok su Slovenija, Hrvatska i Mađarska izrazile rezerve jer se ne slažu u potpunosti s planom.

Danska je, na primer, upozorila da se uredbom mora uložiti trud kako bi se izbegli "negativni efekti prelivanja" na druge ekosisteme visoke vrednosti bioraznolikosti. 

Žulijen Denormandi, francuski ministar poljoprivrede, na pitanje o razlikama u mišljenjima tokom konferencije za novinare insistirao je da postoji "konsenzus", ali je priznao da postoji nekoliko otvorenih pitanja u vezi sa suštinom teksta, posebno definicija različitih koncepata koji su inherentni konceptu krčenja i uvezenog krčenja šuma.

Rasprava će se odužiti

Ministri zaštite životne sredine raspravljaće o predlogu na svom sledećem sastanku Veća 17. marta. Francuska je izrazila ambicije da usvoji zaključke tog meseca, međutim Evropski parlament trenutno ne planira da usvoji svoj stav pre jula. 

"Komisija je napravila odličan početak zakona protiv krčenja, ali je ostavila puno rupa koje treba zakrpiti", rekla je aktivistica Greenpeacea EU za poljoprivredu i šumarstvo Sini Eraja. Kako kaže, ministri moraju osigurati da novi zakon ne pokriva samo šume, već i sve ekosisteme koji su očišćeni za poljoprivrednu ekspanziju i odnositi se na sve proizvode koji dovode prirodu u opasnost, a ne samo na nekoliko njih.

Krčenje šuma poraslo u poslednjih nekoliko godina - koja EU zemlja prednjači?

COCERAL, FEDIOL i FEFAC, koji predstavljaju trgovinu žitaricama i uljaricama u EU i industriju stočne hrane, objavili su zajedničku izjavu u kojoj upozoravaju da će, umesto podrške povećanju lanaca snabdevanja bez krčenja, ovaj predlog imati važne negativne posledice.

Pre svega se misli na nedostatak ponude u EU što će neminovno dovesti do visokih cena i ugrožavanja konkurentnosti prehrambenog lanca i stočne hrane, kao i do minimalnog uticaja na krčenje zbog nedostatka podsticaja za transformaciju praksi na terenu.


Tagovi

Krčenje šuma Proizvodi Zakon EU


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.