Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje Hercegovka
  • 19.03.2019. 09:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Nevesinje

Aleksandra Kravić: Poljoprivrednici, udružite se i uključite žene

Proizvodnja hrane ili ljekobilja po standardima organske proizvodnje mora naći svoje mjesto na tržištu, to je prosto budućnost. Svakako ohrabrujem proizvođače da se okupljaju kroz lokalne zajednice, uključuju žene u procese poljoprivrede i naprave iskorak ka tržištu, kaže Aleksandra Kravić.

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments/FarmaBiH
  • 197
  • 37
  • 0

Deset je godina Aleksandra Kravić kroz različite poljoprivredne tehnike uključena u razvoj svoje lokalne zajednice. Ova je poljoprivredna tehničarka 2012. godine sa grupom žena osnovala udruženje "Hercegovka" sa ciljem ohrabrenja i uključenje žena u različite procese u Nevesinju i široj regiji, navodi Farma BiH.  

Aleksandra Kravić: Zaokružili smo proces prerade

"Aktivnosti na kojima smo radili su se vezivale za osnaživanje žene na selu i iz toga je krenulo i veće uključivanje u organizovanje poljoprivredne djelatnosti i stavljanje žene u centar pažnje u ovom sektoru. Radili smo zasad lavande, zatim melise, a onda smo i nabavili opremu za preradu ovih kultura. Sarađivali smo sa međunarodnim i domaćim donatorima koji su prepoznali naš trud, pa smo onda od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS dobili destilator za proizvodnju eteričnih ulja", prisjeća se Kravić razvijanja njihove male zajednice. 

Žene u poljoprivredi jedanko uspješne kao muškarci

Dodaje kako je kasnije došlo i do suradnje sa USAID/Sweden FARMA II projektom koji im je omogućio nabavku sušare. "Time je zaokružen proces prerade kako zasada, tako i samoniklog bilja i šumskih plodova, te prerade četinara. Sve više žena se uključivalo u proces kako su naši kapaciteti rasli", otkriva Kravić.

Preradom se omogućava veća isplativost rada

Plasman robe udruženje vrši preko firmi koje se bave eteričnim uljima i proizvodnjom ljekobilja. U narednom periodu pokrenut će i plasteničku proizvodnju paradajaza, a nakon pilot projekta koji je dao pozitivne rezultate. 

Kravić posebno ističe važnost potrebe razvoja prerade jer se tada kroz ulaganje omogućava veća isplativost rada u poljoprivrednom sektoru.

Želiš opstati? Preradi voće, povrće, mlijeko - isplati se!

"USAID/Sweden FARMA II projekat nam je kroz nabavku sušare puno pomogao da zaokružimo proces i samostalno radimo preradu. Cijene proizvoda koje prodajemo u sirovoj masi su niske i pitanje je isplativosti kada se radi bez prerade. Moja poruka proizvođačima bi bila da proizvodnja hrane ili ljekobilja po standardima organske proizvodnje mora naći svoje mjesto na tržištu i da je to prosto budućnost. Zato ih svakako ohrabrujem da se okupljaju kroz lokalne zajednice, uključuju žene u procese poljoprivrede i naprave iskorak ka tržištu", zaključila je Kravić.


Tagovi

Udruženje Hercegovka Aleksandra Kravić Prerada Žene u poljoprivredi Osnaživanje Eterična ulja Uzgoj paradajza

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]