Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski sortimenti
  • 28.01.2020. 15:30

Mobitelom prate svako drvo - tko ga je obilježio za sječu, tko ga je posjekao, kod koga je završilo

Preduzeće "Unsko-sanske šume" koriste inovativan program u proizvodnji šumskih sortimenata.

Foto: Pixabay/hagenstaadt
  • 1.163
  • 291
  • 0

Haris Koljić i Jasmin Mešić, mladi inženjeri zaposleni u preduzeću "Unsko-sanske šume" osmislili su i razvili jedinstven elektronski program koji omogućava efikasno praćenje proizvodnje šumskih sortimenata i evidentiranje svih mogućih anomalija u ovoj oblasti. 

Program je namijenjen za mobilne telefone i čini ga više aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, pišu Nezavisne

"Programi koji su u upotrebi u našem preduzeću su zastarjeli i oslanjaju se na podatke koji se prikupljaju na konvencionalan način. To često dovodi do konfuzije prilikom obrade podataka, dešava se da oni nisu standardizovani, a jedan isti podatak se evidentira i po nekoliko puta, dok radnici na terenu nemaju uvid u obrađene podatke", kaže Mešić.

Program će osigurati puno efikasnije poslovanje i omogućiti radnicima da na terenu donose prave odluke. Sadrži sedam aplikacija i svaka od njih se odnosi na različite faze proizvodnje. "Aplikacije eliminišu nelogične, računski pogrešne i nepotpune informacije te omogućavaju prikupljanje cijelog niza podataka koji se nisu mogli prikupiti dosadašnjim načinom rada, a pri tome nije potrebno izdvojiti više vremena za njihovo evidentiranje", ističe Koljić. 

Zahvaljujući programu bit će moguće pratiti svako pojedinačno stablo - tko ga je obilježio za sječu, tko ga je posjekao, čak i kod kojeg je kupca završilo, a što će pridonjeti i efikasnijoj borbi protiv zloupotreba i racionalnijem korištenju resursa.


Tagovi

Haris Koljić Jasmin Mešić Unsko-sanske šume Aplikacija Šumski sortimenti Praćenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]