Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 06.03.2018. 07:30

EFSA: Cijepljenjem se smanjilo izbijanje bolesti kvrgave kože za 95%

Izbijanje bolesti kvrgave kože (LSD) na Balkanu dramatično se smanjilo za 95%, sa 7.483 u 2016. godini na 385 u 2017. godini.

  • 366
  • 44
  • 2

Izbijanje bolesti kvrgave kože (LSD) na Balkanu dramatično se smanjilo za 95%, sa 7.483 u 2016. godini na 385 u 2017. godini. Ove brojke potvrđuju da je cijepljenje goveda, preporučeno od strane EFSA-e 2016. godine, najučinkovitiji način za sprječavanje bolesti.

Izvješće koje je objavila EFSA daje ažurirane podatke o pojavi LSD-a i učinkovitosti cijepljenja. Također analizira faktore rizika za širenje u jugoistočnoj Europi. Izvješće se temelji na podacima prikupljenim od strane pogođenih zemalja i onih koji su izloženi riziku.

Većina izbijanja bolesti u Albaniji

Međutim, veterinar EFSA-e Alessandro Broglia upozorio je: "Čak i ako se broj izbijanja znatno smanji, bolest još nije uklonjena iz regije, pa stoga moramo ostati budni".

U 2017. godini većina izbijanja, njih 379, zabilježena su na području Albanije gdje program cijepljenja još nije bio dovršen. Nekoliko izbijanja dogodilo se drugdje, dva u Grčkoj i četiri u Makedoniji.

Jedan od čimbenika odgovornosti za širenje LSD-a je povećanje broja kukaca koji prenose bolest, kao posljedica visokih temperatura.

Veći rizik za životinje na otvorenom

Stručnjaci su također zaključili da je u Grčkoj rizik od infekcije šest puta veći među životinjama koje imaju pristup vanjskom prostoru nego u zatvorenim prostorima. To je zato što je vanjska skupina više izložena prijenosu insekata.

Suradnja i predanost zemalja uključenih u prikupljanje podataka od presudne je važnosti za izvješće. EFSA je koristila podatke Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Kosova*, Crne Gore, Srbije i Turske.

* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajalište o statusu, te je u skladu s UNSCR 1244 i mišljenjem ICJ-a o Kosovskoj deklaraciji o neovisnosti.

Foto: evgenius/bigstockphoto.com


Tagovi

Bolest kvrgave kože LSD Cijepljenje Goveda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]