Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mališa
  • 13.05.2019. 10:30

Najpopularniji bik na sajmu "težak" 8.000 eura

Najteži bik 86. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Mališa, simentalske pasmine, star četiri godine, s 1.710 kilograma i prava je zvijezda ovogodišnje smotre agrara. Vlasnik je Radenko Jeremić, koji ga neće prodati za manje od 8.000 eura.

Foto: Slađana Aničić
  • 4.326
  • 529
  • 0

Mališa, najteži i najveći bik na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu koji se u Novom Sadu održava od subote do petka, zvijezda je ovogodišnje smotre agrara. Slično je bilo i prošle godine, a Mališa je od tada dobio 150 kilograma.

Bik je triput veći i teži od prosječnog, simentalske je pasmine, a njegov ponosni vlasnik Radenko Jeremić, iz Bogatića na svom gospodarstvu ima 250 grla junadi.

Od umiljatog teleta do bika od 1.710 kilograma 

Radenko kaže za Agroklub da je Mališa na njegovo gospodarstvo stigao još kao dvomjesečno tele, a da ništa nije ukazivalo na to da će bik dostići čak 1.710 kilograma.

"Uzeli smo ga kao tele, budući da je bio najljepši. Imao je najljepši but i lijepa leđa. Pošto je bio malen i umiljat, prosto smo ga nazvali Mališa. Nakon pet, šest mjeseci, vidjeli smo da se razlikuje od drugih bikova, jer je brže napredovao. Nije riječ o posebnoj pasmini, a tko zna odakle je povukao gene", kaže Jeremić. 

Mališa je na Radenkovo gospodarstvo stigao još kao dvomjesečno tele 

Mališa je prvijenac junice iz Svilajnca

Mališa je stigao s gospodarstva u okolini Svilajnca i to od junice kojoj je on bio prvijenac.

"Kasnije sam zvao čovjeka od kojeg sam kupio Mališu kako bih provjerio ima li umatičene krave. Dobio sam negativan odgovor. Saznao sam da je riječ o junici kojoj je sada najveći bik na ovogodišnjem Sajmu zapravo bio prvijenac", kaže Radenko.

Bik je ušao u petu godinu, a najviše je napredovao između treće i četvrte. Tada je također bio na Sajmu, a za godinu dana je dobio čak 340 kilograma. "Ne koristimo posebnu hranu, niti bik ima neku zasebnu njegu. Hrani se onim čime i ostalih 250 grla junadi koje posjedujem. On bira koliko može pojesti, a mi se brinemo o tome da hrane bude dovoljno. Dnevno može pojesti od 12 do 14 kilograma, mada je sada smanjio, budući da je stariji," veli Radenko. 

Narav bika je pitoma, a vlasnik kaže i to da će simentalac na njegovom gospodarstvu biti sve dok ga zdravlje bude služilo. Ako ga netko bude htio kupiti neće ga dati ispod 8.000 eura. "Svi pitaju za cijenu, ali sve se na tome završi. Nije bilo konkretnih ponuda, tako da ozbiljnog kupca još uvijek nema", kaže naš sugovornik. 

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu: Mehanizacija jeftinija i do deset posto

Izloženo više od 1.600 životinja 

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, organizirana je najveća Nacionalna izložba stoke na Balkanu. Posjetitelji mogu vidjeti više od 1.600 životinja.

Goveda su izložena u Hali 12. Tu su kombinirana simentalska pasmina, kao i mliječna pasmina holštajn-frizijska. Autohtona pasmina, podolsko govedo, smještena su između hala 12 i 13.

Konji su u hali 15. Najzastupljeniji su lipicanci, a tu su nonijusi, hrvatski punokrvnjaci i šetland poni. Najzastupljenija pasmina koza je sanska i alpino, a tu je i srpska bijela koza.

Na otvorenom prostoru i hali 31, farme i individualni proizvođači predstavljaju čiste i križane pasmine svinja među kojima su landras, švedski jokšir, durok, pijetren, kao i autohtone pasmine mangulica, resavka i moravka.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Novosadski sajam Najteži bik Mališa Izložba stoke Izložba goveda


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.