Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vladičin Han
  • 28.01.2018. 11:00

Alpska koza cenjenija od autohtone

Domaćin Miloš Mišić iz Lepenice kod Vladičinog Hana napominje da od gajenja autohtonih rasa koza nema neke zarade, jer one daju manje mleka, koje je samim tim i skuplje, a to nema ko da plati. On ističe da domaće koze drži isključivo iz ljubavi i hobija, dok je alpska rasa koza mnogo profitabilnija, jer je plodnija i dnevno da 4-5 litara mleka.

Foto: Adi Džaferović
  • 1.999
  • 223
  • 0

Koze su nakon Drugog svetskog rata, državnom uredbom, bile proglašene za štetočine, a njihovo držanje je bilo strogo zabranjeno. Zato i ne čudi, kako prenosi RTS, to što su mnoge generacije u Srbiji odrasle, a da nikada nisu videle kozu. Međutim, danas je situacija drugačija, jer se svako 10. poljoprivredno gazdinstvo u našoj zemlji bavi kozarstvom, dok u Srbiji ukupno ima oko 230.000 koza.

Od autohtone rase koza nema zarade

U štalama porodiće Mišić, u selu Lepenica, nedaleko od Vladičinog Hana nalazi se 27 koza. Većina koza koje odgajaju su alpske rase, mada drže i nekoliko grla nastalih ukrštanjem sa autohtonim rasama. Domaćin Miloš Mišić napominje da od gajenja autohtonih rasa koza nema neke zarade, jer one daju manje mleka, koje je samim tim i skuplje, a to nema ko da plati. On ističe da domaće koze drži isključivo iz ljubavi i hobija.

Domaća koza se gaji isključivo radi tradicije

Veterinar Nenad Mitrović iz lokalne Veterinarske stanice, objašnjava da se držanjem jednog do dva grla koza autohtone rase čuva tradicija, dok se radi ostvarivanja profita od kozarstva više cene mlečnost, plodnost, otpornost i telesna masa, pa se kozari zato radije opredeljuju za visokomlečne alpino koze, koje dnevno daju 4-5 litara mleka.

Slabo interesovanje za kozarstvo

U celoj opštini Vladičin Han ima oko 300 koza. Iako država za umatičena grla daje subvencije od 7.000 dinara po grlu, nema preteranog interesovanja za gajenje tih domaćih životinja. Odgajivači kažu da je jedan od problema i taj što nema organizovanog otkupa kozjeg mleka. Nada Mišić, iz Lepenice, tvrdi da kada bi se u blizini napravila mlekara, koja bi otkupljivala mleko, od kozarstva bi možda da se uzmu neke pare i dodaje da trenutno događa da se više mleka i sira pojede u samom domaćinstvu nego što se proda.

S druge strane, Nebojša Mišić kaže da od kozarstva može da se živi. On napominje da je važno da se koze što više razmnožavaju pa će i novca biti više, a u to je uveren i Miloš Mišić koji planira da se po završetku Veterinarskog fakulteta vrati u Lepenicu u nastavi porodični posao.

Foto: Adi Džaferović


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene rase životinja koje su od davnina služile čoveku i davale mu visokovredne proizvode poput mesa, mleka, kože, dlake i stajnjaka.... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Koze Kozarstvo Srbija Vladičin Han Lepenica Agroklub Mleko Meso Alpska koza Autohtone rase koza Miloš Mišić Nada Mišić Nebojša Mišić Nenad Mitrović Umatičena grla Subvencije Podsticaji


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić