Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 12.10.2021. 09:30

Ptičja gripa potvrđena u Srbiji - zaraženi labudovi na području Zemuna i Beograda

Tamošnja Uprava za veterinu donijela je Rješenja kojim su utvrđene mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti kod divljih ptica, a u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja širenja.

Foto: Depositphotos/Michael6882 (ilustracija)
  • 161
  • 64
  • 0

Virus avijarne influence (podtip H5N8) kod divljih ptica potvrđen je kod uginulih labudova u susjednoj Srbiji. Prvog listopada otkriven je na području općine Zemun, a 6.10. kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, općina Palilula, na širem području grada Beograda.

Tamošnja Uprava za veterinu donijela je Rješenja kojim su utvrđene mjere koje se provode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti kod divljih ptica, a u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja širenja. Zaraženim područjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u krugu, a ugroženim područjem od najmanje 10 km od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8, nije zoonoza odnosno ne prenosi se s oboljelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati velike ekonomske štete ukoliko se s divljih ptica prenese na domaću perad. 

Provođenje aktivnog i pasivnog nadzora, odnosno kontrole zdravstvenog stanja peradi u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje u objekte, sprječavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i peradi i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mjera na gospodarstvima su osnovne preventivne mjere koje se poduzimaju u cilju sprječavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti.

Obavezna je i prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod peradi i ptica na gospodarstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Za vrijeme trajanja mjera u zaraženom i ugroženom području, obavezno je zatvaranje domaće peradi i ptica u objekte na gospodarstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova i izložbi ukrasnih ptica, kao i promet peradi, jaja, mesa i iznutrica.


Tagovi

Avijarna influenca Ptičja gripa Uprava za veterinu Labudovi Domaća perad


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]