Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavo prskanje voćaka
  • 20.11.2015. 12:00

Jesenje prskanje - obavezna zaštita voćnjaka

Plavo prskanje je veoma korisna mera zaštite voćaka jer se njime suzbijaju mnoge bolesti, a neke se jedino tim tretiranjem mogu uspešno kontrolisati ukoliko se pojave.

Foto: depositphotos.com
  • 4.214
  • 201
  • 0

Nakon završene berbe voća, počinje priprema za narednu vegetaciju, a radovi u voćnjaku počinju održavanjem higijene. U higijensko održavanje voćnjaka ubraja se sakupljanje opalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih, polomljenih grana.

Važnost jesenjeg prskanja

Nakon svih navedenih aktivnosti potrebno je obaviti prskanje. Mnogi voćari, a najčešće početnici u voćarstvu pitaju se kako suzbiti bakterioze, bolesti koje se teško suzbijaju za vreme vegetacije, na primer bakteriozna plamenjača? Jesenje prskanje voćaka je obavezna mera zaštite i ono služi radi smanjivanja infekcionog potencijala u narednoj vegetaciji. Izvodi se preparatima na bazi bakra. Plavo prskanje je veoma korisna mera zaštite voćaka jer se njime suzbijaju mnoge bolesti, a neke se jedino tim tretiranjem mogu uspešno kontrolisati ukoliko se pojave.

Pogodno vreme za prskanje voćnjaka je kada sa stabla voćke otpadne 60-70 odsto lišća. Ovi tretmani, smanjuju infektivni potencijal, raznih patogena koji prezimljavaju u zasadima. Ovakvo prskanje ima dve namene. Prva je opšta dezinfekcija stabla od patogena koji se nalaze na njemu i sprečavanje infekcije preko ranica od otpalog lišća, pukotina od mraza i ostalih oštećenja nastalih na neki drugi način. Druga je sprečavanje posebne grupe infekcija, koje se bez ovog prskanja ne mogu držati pod kontrolom, a koje mogu nastati od momenta opadanja prvog lista i tokom čitavog perioda mirovanja voćaka. Na taj se način suzbijaju mnogobrojni prouzrokovači biljnih bolesti poput monilioze koštičavih voćnih vrsta, bakteriozna plamenjača jabučastog voća, šupljikavost lišća i krastavost plodova koštičavog voća, kovrdžavost lišća breskve, rogač šljive. Navedeni prouzrokovači biljnih bolesti tokom zime prezimljavaju na obolelim biljnim organima (rak rane, pupoljci, pukotine kore).

Koja sredstva koristiti za plavo prskanje?

Sredstva za plavo prskanje pripadaju grupi bakarnih jedinjenja, a to su bordovska čorba (bilo industrijska ili sopstvena priprema) koja se koristi u koncentraciji 1.5-2 odsto, Blauvit u koncentraciji 1 odsto, Bakarni oksihlorid 50 u koncentraciji 0.75 odsto, Kupragin u koncentraciji 0.35 odsto. Cuproxsat u koncentraciji 0.35 odsto.

Kada i kako obaviti plavo prskanje?

Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra uz obavezno korišćenje zaštitne opreme i kada je temperatura u iznad 5°C. Voćke se moraju tretirati sve dok nisu u potpunosti mokre, zbog čega se često kaže da je voćke potrebno "okupati". Preporučljivo je prskanje obavljati ujutro odmah posle rose, da se do kraja dana preparat osuši. Utrošak vode po hektaru je 1.200-1.5000 litara. Pri vetrovitim vremenskim uslovima i niskoj temeperaturi nije preporučljivo vršti tretiranje. Nije preporučljivo prskati ni kada su niske temperature jer može doći i do izmrzavanja samih grana mladara. Najvažnije je da se sredstva za prskanje primenjuju u skladu sa uputstvom proizvođača sredstava za zaštitu bilja. Prilikom primene bakarnih sredstava potrebno je voditi računa o fazi razvoja voćaka, jer ukoliko vegetacija krene, bakarni preparati mogu izazvati fitotoksičnost (ožegotine) na mladim listićima voćaka.

Foto: depositphotos.com; lightpoet


Tagovi

Jesenje prskanje Plavo prskanje Bakar Voćnjak Infekcije Radovi u voćnjaku Blauvit Cuproxsat Kupragin Bakarni oksihlorid 50 Fitotoksičnost


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]