Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 05.08.2015. 15:30

Od koga će EU uvoziti uljanu repicu?

Slabo tržište i jak dolar smanjuju cijene uljanoj repici. Istovremeno, urod je loš u cijeloj EU, ali i zemljama iz kojih ju EU planira uvesti.

Foto: depositphotos.com, lifede
  • 59
  • 3
  • 0

Iz Strategie Grains očekuju pad prinosa uljane repice u Francuskoj za 100.000 tona na oko 5,2 milijuna tona u usporedbi s 5,5 milijuna tona koliko je bilo prošle godine. Smanjeni prinosi podići će potrebu za uvozom uljane repice u cijeloj EU u narednoj godini.

No, pitanje je otkuda će se uvoziti, ako i u zemljama izvoznicama, kao što je to već najavljeno za primjerice Ukrajinu, urod bude loš i rascjepkan po manjim parcelama?

Francuska preuzima vodstvo?

Globalna proizvodnja uljane repice biti će ove godine niža, ali će takve biti i cijene. Dok žetva napreduje, europsko tržište pokušava definirati količinu prinosa. Francuska je spremna zauzeti vodeću ulogu u EU proizvodnji, ispred Njemačke, ali su prognoze proizvodnje sada nešto pale, sa 5.2Mt na 8% niže.

Francuska žetva uljane repice je u tijeku, a analitičari očekuju da će suho proljeće smanjiti prinose ispod prošlogodišnjeg minimuma. Niže nego u prosjeku padaline u francuskom pojasu žitarica tijekom proljeća praćene su visokim temperaturama, tj. toplinskim valom.

EU prinosi uljane repice 2015 će pasti na 21.8 milijuna tona

Prinosi u 2015. vjerojatno će se u EU srozati na oko 21.8 milijuna tona s rekordnih 24.6 milijuna tona u 2014. Suho vrijeme i šteta od insekata smanjili su prognoze žetve uljane repice u nekim zemljama, uključujući Njemačku. U Njemačkoj, farmeri već napreduju sa žetvom uljane repice, ali kooperantska organizacija njemačkih farmera smanjila je svoje procjene na 4.9Mt, što je 20% manje od uroda u 2014. Njemački urod past će za barem 5.1 milijun tona, sa 6.13 milijuna tona u 2014, predviđa Oil World. Sličan pad se očekuje i u Poljskoj. Prosječni prinosi u istočnim zemljama EU su oko 3.000 do 4.200 kg/ha.

Smanjeni prinosi podići će potrebu za uvozom uljane repice u EU u narednoj godini. No, pitanje je otkuda će se uvoziti ako i u zemljama izvoznicama, kao što je Ukrajina, urod bude loš i rascjepkan po manjim parcelama.

Unatoč suhom vremenu koje odnosi urod, britanska uljana repica je u dobrim uvjetima. Predviđa se žetva od 2.2 milijuna tona, naspram 2.5 milijuna tona prošle godine.

Foto: depositphotos.com, lifede


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Uljana repica Prinos Urod repice


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."