Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar iz Resave
  • 29.11.2015. 08:00

Nemačka deca jedu pravi, a naša veštački med

Božidar Golubović, pčelar i predsednik udruženja pčelara "Resava", već pola veka se zalaže da se uvede stroga kontrola u prodaju meda, kako bi se konačno napravila razlika između pravog i veštačkog. Nada se da će osnivanje Regionalnog centra za pčelarstvo, koje će izgraditi po ugledu na slovenački, uvesti red u ovu oblast.

  • 4.086
  • 1.705
  • 0

Božidar Golubović, pčelar iz sela Bobovo kod Svilajnca i predsednik udruženja pčelara "Resava", koje broji 86 proizvođača, već pet decenija čeka dan kada će se uvesti red u prodaji meda, jer kako kaže, "došli smo u situaciju da deca iz Evropske unije jedu pravi, a naša veštački med".

Regionalni centar za bolji kvalitet meda

On se nada da će najavljeno osnivanje Regionalnog centra za pčelarstvo u Svilajncu, po ugledu na onaj u slovenačkom gradu Radovljica, doprineti boljoj kontroli kvaliteta i standardizaciji proizvoda pčelara iz Resave.

Košnice Božidara Golubovića
Košnice Božidara Golubovića

"Mnogo ima veštačkog meda po marketima. Na teglama gde piše samo med, to je veštački i jeftiniji je u odnosnu na prirodni. On nije otrovan, ali nije ni kvalitetan. Kupcima bi trebalo na etiketi lepo napisati da kupuju prirodan med i da neko to garantuje. Sada, kada izvozimo u zemlje Evropske unije, dođe komisija koja pečatira i burad i ambalažu, i tako ostaju dok ne stignu analize. Tek kada se utvrdi da je sve kako treba, može da se izvozi. Za naše tržište nema tako stroge kontrole. Tako smo došli u apsurdnu situaciju da naša deca jedu veštački, a prirodni jedu, recimo, deca iz Nemačke", kaže Golubović.

Slovenci kao dobar primer

Poljoprivredno-veterinarska škola
Regionalni centar za pčelarstvo biće izgrađen

u krugu Poljoprivredno-veterinarske škole

Pčelari iz Resave, koji su poznati i po Homoljskom medu, nadaju se da je osnivanje Regionalnog centra prekretnica. Pre svega, moći će da se utvrdi kvalitet meda i da se lakše dođe do selektiranih matica. Golubović tvrdi i da mnogi pčelari danas imaju nekvalitetne saćne osnove.

"Kada se osnuje Centar nećemo dozvoliti da pčelari kupuju osnove od voska u kojima ima parafina, da bi jeftinije prošli. U Centru će svaki pčelar moći svoj vosak da preradi, a imaćemo i mašinu za izradu saća. Sada ima mnogo saćnih osnova sa antibioticima koji kasnije završe u medu. Takođe, moći će da dođu i do kvalitetnih lekova protiv parazita i štetočina", objašnjava naš sagovornik.

Kranjska pčela na Homolju

Kranjska pčela
Kranjska pčela na Homolju

Golubović pčelari već pola veka. Preko 30 godina pčelari sa slovenačkim košnicama koje su veoma pogodne za selidbu, jer su na točkovima.

"Med rodi na osovini, pričali su naši stari. Koristimo nekoliko paša i imamo duple prinose. Imam oko 200 društava, a svako društvo ima 6.000 pčela - radilica, vodonoša, negovateljica. Imaju bolju raspodelu poslova nego ljudi. Proizvodim 6-7 tona meda godišnje. Zavisi od godine. Slovenija ima Kranjsku pčelu koja je daleko kvalitetnija i medonosnija od naše. Bili smo u njihovom centru i prekopiraćemo ga. Da bismo imali selektiranu maticu, moramo da imamo izolovani prostor za oplodnju gde su trutovi i matice", kaže Golubović i dodaje da su do sada te slovenačke matice morali da kupuju.

Slovenci izgradili Centar od evropskog novca

Zoran Radosavljević
Zoran Radosavljević, direktor škole

Regionalni centar pčelarstva u Svilajncu, u čiju će izgradnju biti uloženo milion evra, pomoći će proizvođačima da standardizuju svoje proizvode, doprineće stvaranju brenda, kontroli kvaliteta i samog plasmana meda za Evropsku uniju. Trebalo bi da, za najdalje dve godine, bude izgrađen u krugu Poljoprivredno-veterinarske škole u ovom gradu, koja je sa lokalnom samoupravom nosilac ovog projekta.

"U našoj školi već dve godine imamo izborne predmete iz pčelarstva, kako bismo buduće mlade proizvođače uputili u pravilnu proizvodnju. Zanimljivo je da je slovenački centar izgrađen novcem iz fondova Evropske unije. Oni su iskoristili 90 odsto sredstava iz tih fondova, i iz toga bi trebalo nešto da naučimo", kaže Zoran Radosavljević, direktor škole.

U Resavskom kraju ima preko 250 pčelara, u čijem posedu je 6.000 registrovanih košnica iz kojih se godišnje dobija 300 tona meda.


Tagovi

Pčelari Resava Regionalni cenar za pčelarstvo Svilajnac Božidar Golubović Veštački med Kranjska pčela Zoran Radosavljević Matice Saćna osnova Košnice Veštački med Kontrole Izvoz meda Prodaja meda Prinosi


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!