Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opg Bedeković
  • 15.10.2016. 15:00

Ima li zemlje za crne slavonske svinje?

OPG Bedeković iz Jakuševca postoji od 2012. godine i ima ekološki uzgoj čistokrvne crne slavonske svinje. Pa, u čemu je onda problem?

  • 4.494
  • 562
  • 0

OPG Bedeković iz Jakuševca postoji od 2012. godine i ima ekološki uzgoj čistokrvne crne slavonske svinje. Bedeković je odlučio nastaviti dugogodišnju tradiciju obitelji koja potječe još od njegovog djede.

Kao dijete se sjeća da nikada nisu imali ispod 300 svinja. Tata koji uzgaja bijele svinje mu je pomogao kupivši matično stado te mu je napravio prvu ogradu. U 2011. godini je doveo jednu ženku i tri prasca te se svake godine stado svinja povećavalo da bi došlo do današnjih 35 tovljenika. Osim toga na 25 ha uzgaja svoj ječam, zob i kukuruz koji se koriste za prehanu svinja. Tata, on i još jedan djelatnik rade, a brat uskoči kada nema fakultetskih obveza.

Uspjeh se krije u tajnom omjeru

Od proizvoda prave kulen, krvavicu, čvarke, mast, slaninu i frišku kobasicu. U jednoj od mesnih industrija imaju sušionu, preradu i klaonicu. U kulen ide sol, paprika, meso svinje, voda i nešto češnjaka, a koliko čega ide je tajni recept koji ovome vrijednom gospodinu donosi već dugi niz godina puno uspjeha. Godišnje proizvedu oko 200 do 300 kg kulena, a 1 kg košta i do 180 kn, kobasica proizvedu oko 400 do 500 kg godišnje, a 1 kg stoji 100 kn, dok sveukupno proizvedu 800 kg mesa godišnje.

Svinje se hrane isključivo hranom s OPG-a

Imaju 15 do 20 rasplodnih krmača, oko 30 do 40 odojaka te 30 komada tovljenika. Svinje se hrane isključivo njihovom hranom. U studenom se kolju, a od prosinca do kraja veljače traje sazrijevanje. Kobasica sazrije nakon mjesec i pol, a kulen nakon tri mjeseca. Meso se, kada sazrije vakumira i stavlja u rashladne komore koje su na temperaturi od 4 Celzijusa.

Sve proizvode uspiju prodati na kućnom pragu

Rade proizvode samo od crnih svinja i zasada uspiju sve prodati na kućnom pragu. Prije četiri godine su probali raditi proizvode, jer je tata po struci mesar. Dok nema papira - ne može na sajmove. U postupku je vađenja papira te se nada da će kroz mjesec dana dobiti dozvolu za preradu.

Problem sa svinjama koje bi trebale biti na otvorenom

Već pet godina imaju problem jer žele imati svinje na otvorenom i od agencije traže veće zemljište, ali to se još uvijek nije realiziralo. "Bio bi sretan kada bi dobio 20 do 30 hektara pošto sada trenutno imam samo 1 ha ograđeno na otvorenom, a ostale svinje moram držati u zatvorenom prostoru. Po statističkim parametrima bi trebao držati 15 komada po 1 ha, a trenutno držimo 150 komada na toj istoj površini. Iz godine u godinu mi je sve teže, pa razmišljam odustati od ove proizvodnje i vratiti se svome starom poslu gdje sam uvijek radio sa smiješkom na licu kao instruktor vožnje."

Osvojio zlatnu medalju za kulen

Svake godine blizu Jakuševca se održava Turopoljska kobasijada i s nje u ove četiri godine nije nikada došao bez zlatne, srebrne ili brončane medalje za kulen, priča nam ovaj poljoprivrednik. Na samoborskoj kobasijadi na kojoj je bio zadnje dvije godine, od 118 izlagača njegov kulen je osvojio drugo te lani treće mjesto, a i kobasica je isto obje godine osvojila medalju.

Prošle godine su po prvi puta sudjelovali na natjecanju u Svetom Petru u Šumi i njihov kulen je po prvi puta bio na natjecanju i osvojio je zlato te ih je jedan bod dijelio od šampionske titule. "Kriteriji koji su bitni na svim natjecanjima: najbitniji je vanjski izgled mesa prije nego se krene rezati, a nakon toga okus mesa, miris mesa, čvrstoća mesa, boja mesa i presjek kada se odreže šnita", objašnjava Bedeković te se nada da že izdržati sve prepreke koje su na njegovom putu.


Tagovi

Svinje Kulen Mesar


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]