Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 23.03.2017. 11:15

Veća ulaganja u protivgradnu odbranu

Pred novu sezonu, velika pažnja poklanja se nabavci protivgradnih raketa. U planu je i povećanje naknada strelcima.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.187
  • 60
  • 0

Pred poljoprivrednim proizvođačima je nova proizvodna godina. Zavisi od agrotehnike naravno, ali i od vremenskih uslova. Najviše štete usevima može da nanese grad, pa je opremanje protivgradnih stanica jedan od važnih zadataka loklanih samouprava. Iako to nije njihova nadležnost, u Sremu predstavnici vlasti kažu da pokušavaju da na sve načine sačuvaju useve od šteta, koje grad za nekoliko minuta može da napravi.

Ključ je u zajedničkom delovanju

Ranijih godina na mnogim njivama rod je ubran pre vremena. Grad je za samo nekoliko minuta uništio u ataru Platičeva i Klenka i rod bostana, kukuruza i soje. Iako je protivgradna odbrana delovala na vreme, šteta je na nekim njivama bila i stoprocentna. Da do ovakvih situacija ne bi dolazilo ulaže se u nabavku raketa, ali i naknada za protivgradne strelce koji dežuraju šest meseci u godini.

Popović: važno je delovati zajedno

Kažu, važno je delovati na vreme i zajednički. Ako se rakete ispaljuju samo sa jedne stanice rezultata nema i štete su neminovne. Protivgradni strelac iz Malih Radinaca, Dragoslav Popović, kaže da prošle godine u ataru njegovog sela nije bilo štete od grada:

"Prošla godina je bila dobra što se odbrane tiče. Opasnosti nije bilo, tako da je raketa ostalo i za ovu godinu. Važno je delovati zajedno, odnosno ja kao jedan strelac ne mogu ništa".

Ruma izdvaja sve više novca za odbranu od grada

U opštini Ruma se svake godine povećava iznos za nabavku raketa ali i za naknade strelcima. Trenutno imaju više od 10 protivgradnih stanica. Pre dve godine iz budžeta je izdvojeno nešto više od milion dinara, prošle milion i 100 hiljada, a ove dva miliona za naknade strelcima i 900 hiljada za nabavku raketa.

Ljubičić: prepoznali važnost odbrane

"Mi smo u lokalnoj samoupravi odavno shvatili kolika je važnost protivgradne odbrane i koliko je za naše poljoprivrednike važno da njihovi usevi budu zaštićeni. Upravo zbog toga izdvajamo značajna sredstva", kaže Dušan Ljubičić, načelnik Opštinske uprave u opštini Ruma.

Inđija adaptira protivgradne sisteme

Sa druge strane, u opštini Inđija mora se tačno utvrditi ko su protivgradni strelci, koliko ih ima i kolika će biti naknada za njihov posao Sada je 5.000 dinara, kaže Vladimir Gak predsednik opštine:

"U planu je i sanacija, odnosno adaptacija protivgradnih stanica, kako bi sistem funkcionisao bez ikakvih problema. Imamo puno posla oko protivgradne odbrane. Nadam se da ćemo veoma brzo uspostvaiti sitem, koji će delovati na najbolji način i tako biti od koristi svim poljoprivrednicima u našoj opštini" .

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Protivgradna odbrana Rakete Strelci Grad Zaštita Srem Ruma Indjija Mali Radinci Lokalna samouprava Šteta Klenak Platičevo


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".