Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 29.04.2015. 10:00
  • Grad Zagreb

Preventivna zaštita bresaka, nektarina, šljiva i trešanja

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 58
  • 3
  • 0

Budući da je od zadnje preporuke prošlo 14 dana, potrebno je u nasadima koštičavog voća odnosno bresaka, nektarina, šljiva i trešanja, nakon cvatnje obaviti preventivnu zaštitu protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla) jednim od sljedećih pripravaka: Captan 50 WP, Captan 50 i Kastor.

Potrebno je obaviti pregled nasada na prisutnost lisnih ušiju. Ukoliko je zabilježena jača populacija lisnih ušiju, preporučamo primijeniti jedan od navedenih pripravaka: Calypso SC 480, Confidor SL 200, Boxer 200 SL, ili Kohinor 200 SL, te Mospilan 20 SP koji ima dozvolu samo za breskvu.

U nasadima breskve započeo je let prezimljujuće populacije breskvina savijača (Cydia molesta). Pratite populaciju, a o njihovom usmjerenom suzbijanju bit će riječi u slijedećim preporukama.

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice Ministarstva poljoprivrede na sljedećoj web adresi.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Šljive Trešnje Nektarine Lisne uši Koštičavo voće Breskve Savjeti Šupljikavost lista Breskvin savijač Savjetodavna služba Preporuke Captan 50 Mospilan 20 SP Marija Prnjak Stigmina carpophilla Cydia molesta


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.