Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada mesa
  • 29.08.2019. 08:00

Tuna, pivo, cheesecake - samo su neki od 185 proizvoda u kojima ima svinjetine

Svinjski proizvodi imaju mnogo širu primjenu u industriji i mogu se naći tamo gdje ste ih najmanje očekivali. Znanstvenica Christien Meindertsma je napravila katalog od ukupno 185 proizvoda koji sadrže neki od dijelova svinje.

Foto: Depositphotos/asayenkaa
  • 710
  • 47
  • 0

Kroz povijest, cijela svinja bi bila iskorištena do najmanjeg dijela i ništa se ne bi bacalo. Je li ovo još uvijek praksa? Znanstvenica Christien Meindertsma je provela oko tri godine u tom istraživanju. Pratila je svinju s brojem "05049", sve do samog kraja i do proizvoda koji su od nje pravljeni.

Ono što ju je iznenadilo je to da farmeri nisu imali pojma što se pravi od njihovih svinja, kao ni potrošači.

Christien je svoje istraživanje pretvorila u katalog proizvoda od te jedne svinje, koji ima sedam poglavlja, a obuhvaćaju: kožu, kosti, meso, unutrašnje organe, krv, mast i ostalo. 

Svinja u kupaonici i proteini za poboljšanje tijesta

U sapunu se, kao učvršćivač, koriste masne kiseline, napravljene od ključajuće masti svinjskih kostiju, ali i da bi dale efekt sjaja. Ako pogledate po kupaonici, vidite još mnogo proizvoda kao što su: šampon, balzam, krema protiv bora, losion za tijelo, ali i pasta za zube. 

Proteini iz svinjske dlake se koriste za poboljšanje tijesta. U niskokaloričnom margarinu kao i u mnogim niskokaloričnim proizvodima, kada izvadite mast, zapravo odstranjujete okus i teksturu. Tada se stavlja želatina kako bi tijesto povratilo teksturu. U "cheesecakeu" i desertima kao što su čokoladni mousse, tiramisu, puding od vanilije, kao i u sve što se hladi u supermarketima, dodaje se želatina kako bi dobro izgledalo. Figurice od porculana: kost porculanu daje proizrnost i snagu.

Proteini svinjskih kostiju u betonu

Svinja je prilično prisutna u unutrašnjem uređenju prostora. Koristi se u boji za teksturu, ali i za sjaj. U brusnom papiru, između pijeska i papira je ljepilo od kostiju. Zatim, u četkama se koriste dlake, jer su zbog svoje izdržljivosti vrlo pogodne za pravljenje četki.

"Kada krenete na posao, ispod cesta ili zgrada koje vidite možda se nalazi celularni beton, koji je jedna vrlo lagana vrsta betona, koji u sebi ima proteine iz kostiju i u potpunosti se može ponovo iskoristiti. U kočnicama vlaka postoji jedan dio koji se pravi od pepela kostiju," objašnjava Christien, prenosi TED. 

Svinjska krv i u bifteku, tuni i školjkama?

U industrijskom uzgoju ima malih komada bifteka koji ostanu i koji se ne mogu prodati kao biftek. Njih fibrinom iz svinjske krvi, proizvođači zajedno slijepe u veliki komad kojega potom zamrznu, isijeku u komade koju prodaju kao bifteke. Ovo se također radi i sa tunom i školjkama.

Prilikom proizvodnje piva ima mnogo nečistoća i da bi se one odstranile, neke kompanije sipaju pivo kroz sito od želatine kako bi odstranili nečistoće. Ovo se radi i s vinom i voćnim sokovima. 

Svinjskim kolagenom do mlađeg izgleda

U Grčkoj postoji tvornica koja proizvodi cigarete koje u filteru sadrže svinjski hemoglobin. "Oni kažu da to pravi umjetno plućno krilo u filteru. Dakle, to je zdravija cigareta," dodaje Meindertsma.  

Od sedamdesetih godina, svinjski kolagen se koristi za ubrizgavanje u bore. Razlog tome, je što su svinje zapravo veoma bliske ljudima, uključujući i kolagen. 

Najčudnija stvar koju je Christien Meindertsma otkrila je metak kojega proizvodi vrlo velika tvrtka za streljivo iz SAD-a. 

S druge strane, najljepša stvar koju je otkrila je srčani zalizak. Svinjski srčani zalizak spojen je na privremeno metalno kućište, koje se može ugraditi u ljudsko srce bez operacije na otvorenom srcu. 

Opširnije o ovoj temi saznajte u video-prilogu ispod:


Izvori

TED


Tagovi

Svinja Christien Meindertsma Proteini Svinjske dlake Prerađevine od svinjskog mesa

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

20

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 60,0%

Glasova: 6

Prosperitet, bit će nam bolje 30,0%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,0%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,0%

Pregled ankete

Pregled ankete