Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 22.11.2023. 10:30

Sastanak u Vladi samo uvertira za nedelju: Nema blokada, ali su traktori u pripravnosti

Blokade puteva su prestale, ali traktori će pored ostati u pripravnosti do nedelje, kada je novi sastanaka u Kisaču.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 2.075
  • 155
  • 0

Posle jučerašnjeg sastanka predstavnika poljoprivrednika u Vladi Srbije izneti su neki predlozi. Konačan sud nije donet, ostalo je vremena do nedelje, kada je zakazan novi sastanak u Kisaču, da se dobro razmisli, i da se čuje mišljenje ostalih poljoprivrednika o iznetim predlozima. Trenutno su blokade stavljene "na pauzu", a traktori će pored puteva biti u pripravnosti do nedelje.

"Od nas je traženo da se sklonimo sa puteva. Naš odgovor je da nećemo da blokiramo, ali su traktori ostali tamo gde i svaki put kada su se blokade završavale. I moj traktor je i dalje na parkingu u novosadskoj Rafineriji", rekao je Mileta Slankamenac.

Početna tačka za nedelju

Ponovio je predloge od juče, da će naknada za odvodnjavanje biti ukinuta za sve upisane parcele u Registar poljoprivrednih gazdinstava, ali i ideju Vlade što se tiče cene goriva. Predstavnici će se sastati još i sa ostalim udruženjima, ali ostaje zaključak da će bolje proći oni kojima je NIS pumpa u komšiluku. Dodao je da ne postoji zakonska mogućnost da se akciza odbije na benzinskoj pumpi.

Vlada je iznela predloge, čeka se potez poljoprivrednika

"Što se terminske prodaje tiče, prvo je bilo rečeno da ona kod nas postoji. I zaista, na neki način i postoji preko Produktne berze, ali ona nije javna. To su neki ugovori sa klauzulom i to verovatno rade neke velike firme. Ne postoji mogućnost da poljoprivrednici, organizatori proizvodnje rade terminsku prodaju. Ostalo je na Vladi da proveri, pošto Beogradska berza može da trguje sa terminskom prodajom, hartijama od vrednosti, pa postoji mogućnost da se ona odmah uključi", rekao je Slankamenac dodavši da je njima bitno da to što vide na Varšavskoj ili Mađarskoj berzi, vide i za Srbiju. 

Prvi "meč u gostima" gotov - revanš u Kisaču

Takođe se dogovorilo da se relaksiraju izvozne dozvole za organizatore proizvodnje i poljoprivredna gazdinstva, gde bi se poljoprivrednici sami organizovali, pa ukoliko imaju zrno koje odgovara i koje je propisanog kvaliteta, mogu da naprave ugovor sa strancem i da bez problema izvezu. 

Kako su poljoprivrednici reagovali?

Prvo je, kaže, bilo nekih nejasnoća oko dogovora, ali kada su poljoprivrednici shvatili da zapravo još ništa nije dogovoreno, malo je spuštena lopta.

"Sve je bio razgovor i dogovor za nastavak pregovora u nedelju u Kisaču. Možda će se nešto realizovati, a možda će biti i naredni sastanak. Juče smo išli da nas saslušaju, da mi saslušamo njih i da se malo spuste tenzije", rekao je Slankamenac i dodao da ukoliko ne nađu zajednički jezik, blokade se nastavljaju.


Tagovi

Sastanak u Vladi Predstavnici poljoprivrednika Protesti Blokiranje puteva Dogovor Mileta Slankamenac Akciza za gorivo Izvozne dozvole Pauzirane blokade


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva