Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oluja u Sremu
  • 12.08.2023. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Šid

Šteta u voćnjacima stoprocentna. Ko će nastaviti da se bavi ozbiljnom proizvodnjom?

Oštećeni sremski voćari u julskoj oluju nadaju se državnoj pomoći u nadoknadi gubitaka. Neki će uprkos šteti da nastave da se bave ovom proizvodnjom, neki nisu optimistični.

Foto: Slavko Popović
  • 174
  • 73
  • 4

Na teritoriji opštine Šid i dalje je na snazi vanredna situacija nakon oluje u julu mesecu kada je nevreme uništilo više hiljada hektara od čega je najveća šteta pričinjena u voćnim zasadima, ali i ratarskim kulturama. Poljoprivredni proizvođači ističu da se radi o stoprocentnoj, višemilionskoj šteti koju u ovom trenutku nije moguće nadoknaditi bez pomoći državnih institucija. Zato je na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Šid doneta odluka o formiranju komisija za evidentiranje nastale štete na objektima i poljoprivrednim dobrima.

Rešenje je u rukama države?

Prema rečima predsednika opštine Zorana Semenovića uništeno je preko 5.000 ha kako ratarskih, tako i voćarskih kultura, pa je odmah formiran tim od petnaestak ljudi koji ovih dana rade na proceni štete na poljoprivrednim imanjima.

Šta je olujno nevreme donelo ratarima? Već zaduženi pred žetvu ostaju bez ičega

"Budžet naše opštine ne može da pokrije štetu, pa zato apelujemo na državne institucije da pomognu, s obzirom da se u mnogim poljoprivrednim zasadima radi o stoprocentnom gubitku", ističe Semenović i dodaje da će sprovoditi dobronamerni pritisak na sve državne institucije kako bi se preduzele određene mere u saniranju šteta nastalih nakon jakog nevremena.

"Prema nezvaničnim podacima udari vetra su u nekom trenutku prelazili 200 kilometara na čas, crepovi su leteli sa krovova kuća, a kontejneri su prelazili preko parkiranih automobila. Bilo je strašno gledati kako se drveće lomi i sve uništava. Jedina dobra stvar je što na svu sreću nema ljudskih žrtava", kaže naš sagovornik i dodaje da dodatnu brigu stvara činjenica da se u šidskim selima pojavila i afrička kuga kod svinja, što stvara dodatnu glavobolju poljoprivrednim proizvođačima.

Semenović veruje da će država pomoći i nadoknaditi gubitke, s obzirom da postoji mnogo proizvođača koji se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom sa najsavremenijom opremom.

Mreža nije izdržala

Jedan od takvih proizvođača je Zoran Grozdanić koji se voćarstvom bavi već dvadesetak godina, a čiji se zasadi jabuke i kruške nalaze na oko 40 hektara u šidskom selu Bačinci.

"Sve je srušeno, polomljeno i poleglo. Zasad je imao najsavremeniju protivgradnu mrežu, betonske stubove koji su potpuno uništeni. Radi se o stopostotnoj šteti koju je nemoguće nadoknaditi bez pomoći opštine i države. S obzirom da su nas posetili predsednik opštine i ministarka poljoprivrede, nadamo se da će se određene mere preduzeti i da će država pomoći u saniranju štete", ističe Grozdanić.

Tužni prizori nakon julske oluje

S obzirom da se niko nije nadao da će doći do ovako jakih i nezapamćenih oluja, Grozdanić napominje da nije osigurao zasade, pošto već ima jaku protivgradnu mrežu koja ovoga puta nije izdržala prejake udare vetra.

"Imam loše iskustvo sa osiguravajućim kućama, pa iz tog razloga nisam osigurao zasade. Čak i pored ogromnih gubitaka, planiram da nastavim da se bavim ovom proizvodnjom, a prilikom posete ministarke poljoprivrede sam shvatio da zaista žele da pomognu."

Uništeno skoro 98.000 stabala jabuke

U ataru sela Bačinci Slavko Popović je takođe ostao ne samo bez prinosa ove godine, već je uništeno 22 hektara jabuke sa protivgradnom mrežom.

"Oluja koja je trajala čitavih 12 minuta uništila je 97.800 stabala jabuke u drugoj proizvodnoj godini i hiljade betonskih stubova, kao i protivgradnu mrežu. Procenjena šteta je stopostotna", zabrinut je Popović.

Uništeno hiljade betonskih stubova

"Očekivani prinos ove godine je bio 800 tona po hektaru. U pitanju je ozbiljan špalirski zasad koji daje visoke i stabilne prinose. Pitanje je ko će se nakon ove situacije baviti ozbiljnom proizvodnjom", zaključuje naš sagovornik.


Foto prilog


Tagovi

Šteta od oluja Stoprocentna šteta Zoran Semenović Zoran Grozdanović Slavko Popović Gubici u voćarstvu Protivgradna zaštita Betonski stubovi Osiguranje zasada Državna pomoć Komisija za evidentiranje štete


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.