Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje voćara
  • 27.02.2019. 10:30

Prvo stručno savjetovanje voćara majevičke regije

Cilj savjetovanja je steći nova saznanja i upoznati se sa novim tehnologijama proizvodnje savremenog voćarstva.

Foto: Danijela Plavšić
  • 149
  • 42
  • 0

U organizaciji udruženja Voćni klub dana 28. februara 2019. sa početkom u 10 časova održaće se I. stručno savjetovanje voćara majevičke regije. Iako ovo udružeje postoji kratko vrijeme organizovalo je niz sličnih manifestacija. Savjetovanje će se održati u sali Omladinskog centra u Brčkom.

"Cilj savjetovanja je da voćari steknu nova saznanja i da se upoznaju sa novim tehnologijama proizvodnje voća u savremenom voćarstvu", navodi Savo Lukić za naš portal.

Malo smo područje i moramo se udruživati i zajedno nastupati na svjetskom tržištu ponude i potražnje. Ovo savjetovanje može biti početak saradnje između voćara, ističu stručni saradnici iz Voćnog kluba. Brčko zaslužuje da ova manifestacije preraste u tradiciju imajući u vidi podatak da je naš region izvozio 25.000 do 30.000 tona suve šljive u Austriju, Njemačku, Englesku pa čak i u SAD u 19. vijeku. Ovo područje inače je poznato po proizvodnji voća i voćarstvo ima dugu tradiciju zahvaljujući pogodnoj klimi i ovakvo stručno savjetovanje je bilo neminovno i potrebno.

Savjetovanje prati i izložbeni prostor gdje će biti izložen sadni materijal poznatih rasadničara.

Svojim prisustvom događaj će uveličati predstavnici iz Ugljevika, Tuzle, Srebrenika, Čelića, Gradačca, Lopara i ostalih opština podmajevičke regije.

Predavači su sručnjaci iz oblasti voćarstva iz cijele regije. Stručne teme izlagaće predstavnici PSS iz Valjeva, predstavnici BASF-a, Singente zatim predstvanici Protivgradne zaštite BiH i drugi.


Tagovi

Savjetovanje voćara Voćni klub Savo Lukić Sadni materijal


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.